2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Az EU felülvizsgálja Kalinyingrád blokádját

Az EU nem törekszik “blokádot” bevezetni az oroszországi Kalinyingrádi terület ellen, és felülvizsgálja szankciós iránymutatásait, hogy ne “blokkolja” az exklávéba irányuló és onnan induló forgalmat – jelentette ki Josep Borrell, a blokk vezető diplomatája csütörtökön.

Litvánia Kalinyingrádba irányuló és onnan kiinduló tranzitforgalom korlátozására irányuló intézkedései, amelyeket az EU Bizottság iránymutatásai alapján hajtott végre, elsősorban azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus miatt elrendelt oroszellenes szankciók kijátszását – magyarázta Borrell.

“Olyan ellenőrzéseket akarunk végezni, amelyek megakadályozhatnak bármilyen szankció megkerülését, és nem a forgalom megakadályozását. Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat pedig felül fogja vizsgálni az iránymutatásokat annak tisztázása érdekében, hogy nem akarjuk blokkolni vagy megakadályozni az Oroszország és Kalinyingrád közötti forgalmat” – mondta a diplomata egy sajtótájékoztatón.

Vannak olyan áruk, amelyek ellenőrzés alatt állnak, és ezt az ellenőrzést okos és intelligens módon kell végrehajtani annak érdekében, hogy a szankciókat ellenőrizni lehessen, de ne akadályozzuk a Kalinyingrád és Oroszország közötti forgalmat.

A hétvégén a litván nemzeti vasúttársaság az Európai Bizottság szankciós iránymutatásaira hivatkozva megtiltotta a szankciókkal sújtott áruk áramlását a régió és Oroszország között. A korlátozások, amelyek várhatóan az exklávé és Oroszország többi része közötti teherforgalom nagyjából 50%-át érintik, a kalinyingrádi tisztviselők szerint már a közúti közlekedést is érintik.

Míg Moszkva a lépést a régió “gazdasági blokádjának” bélyegezte, mind az EU, mind Vilnius ragaszkodik ahhoz, hogy a korlátozásokat nem így kell felfogni. Magas rangú orosz tisztviselők válaszlépéseket ígértek az “ellenséges” intézkedésekre, az orosz Biztonsági Tanács vezetője, Nyikolaj Patrusev pedig olyan megtorló lépéseket ígért, amelyek “komoly negatív hatással lesznek Litvánia népére”.

“Oroszország természetesen válaszolni fog az ellenséges akciókra. A megfelelő intézkedések előkészítés alatt állnak, és a közeljövőben elfogadjuk őket” – mondta Patrusev a médiának keddi kalinyingrádi látogatása során.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...