2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Francia EP képviselő: a NATO az első számú fenyegetés a globális békére

A NATO a legnagyobb fenyegetés a globális békére, mivel az Európai Uniót az Oroszországgal és Kínával való konfrontáció felé tereli, és a “pufferzóna” megsemmisítésére törekszik azáltal, hogy semleges államokat kényszerít arra, hogy ebben a konfrontációban állást foglaljanak – mondta a TASZSZ hírügynökségnek hétfőn egy francia európai parlamenti képviselő.

“A széles körű NATO-propagandának köszönhetően egyre világosabbá válik, hogy a szervezet, amelyet egykor Emmanuel Macron [francia elnök] agyhalottnak nevezett, transzatlanti szövetségből globális struktúrává alakul át” – mondta Herve Juvin, az Európai Parlament biztonsági és védelmi albizottságának (SEDE) tagja a június 28-30-án Madridban tartandó NATO-csúcstalálkozó előtt.

Juvin szerint a NATO az Európai Uniót “tagjainak regisztrációs hivatalának” tekinti, és ettől a logikától vezérelve nyomást gyakorol olyan országokra, mint Grúzia, Örményország és Ukrajna, “amelyek sem földrajzilag, sem politikailag, sem humanitárius szempontból soha nem voltak Európa részei”, valamint Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó, azzal a céllal, hogy felvegye őket az USA vezette katonai szövetségbe.

“Ez veszélyes lépés, mert megszünteti az egész biztonsági teret, azt az ütközőzónát, amelyet a nagyhatalmak egymásnak adtak a biztonságuk áraként. A NATO az első számú fenyegetés a békére az egész világon, mert bekeríti Oroszországot, és arra készül, hogy bekerítse Kínát. És az Európai Unió meghajol a NATO előtt, amely valójában az Európától gyökeresen idegen angol-amerikai érdekeket szolgálja. Ez az európai kormányok és az általuk az európai intézmények élére ültetett emberek megdöbbentő tudatlanságának eredménye” – jelentette ki.

A jelenlegi biztonsági helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepített Törökországba, az egykori Szovjetunió pedig Kubába telepítette hadseregét. Akkor azonban “a diplomácia kerekedett felül”, és a felek elismerték a kölcsönös aggodalmakat a biztonsági szférában – jegyezte meg a francia törvényhozó, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben Washingtonnak számolnia kell Moszkva aggodalmaival, és ki kell vonnia közepes hatótávolságú rakétáit Lengyelországból és Romániából, valamint be kell zárnia biolaborait és vegyifegyver-kutató központjait Oroszország határainál.

“De az amerikai diplomácia, amely korábban tiszteletben tartotta a többi hatalmat, mára a neokonzervatívok törzsének kezébe került, akik arról álmodoznak, hogy bibliai módon eltipornak minden ellenséget. A fő veszély abban rejlik, hogy figyelmen kívül hagyják a valóságot, amely annyira jellemző a mai amerikai és így az európai politikára is. Nincs veszélyesebb a külpolitikában, mint az emberek felosztása rossz és jó emberekre” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...