2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Francia EP képviselő: a NATO az első számú fenyegetés a globális békére

A NATO a legnagyobb fenyegetés a globális békére, mivel az Európai Uniót az Oroszországgal és Kínával való konfrontáció felé tereli, és a “pufferzóna” megsemmisítésére törekszik azáltal, hogy semleges államokat kényszerít arra, hogy ebben a konfrontációban állást foglaljanak – mondta a TASZSZ hírügynökségnek hétfőn egy francia európai parlamenti képviselő.

“A széles körű NATO-propagandának köszönhetően egyre világosabbá válik, hogy a szervezet, amelyet egykor Emmanuel Macron [francia elnök] agyhalottnak nevezett, transzatlanti szövetségből globális struktúrává alakul át” – mondta Herve Juvin, az Európai Parlament biztonsági és védelmi albizottságának (SEDE) tagja a június 28-30-án Madridban tartandó NATO-csúcstalálkozó előtt.

Juvin szerint a NATO az Európai Uniót “tagjainak regisztrációs hivatalának” tekinti, és ettől a logikától vezérelve nyomást gyakorol olyan országokra, mint Grúzia, Örményország és Ukrajna, “amelyek sem földrajzilag, sem politikailag, sem humanitárius szempontból soha nem voltak Európa részei”, valamint Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó, azzal a céllal, hogy felvegye őket az USA vezette katonai szövetségbe.

“Ez veszélyes lépés, mert megszünteti az egész biztonsági teret, azt az ütközőzónát, amelyet a nagyhatalmak egymásnak adtak a biztonságuk áraként. A NATO az első számú fenyegetés a békére az egész világon, mert bekeríti Oroszországot, és arra készül, hogy bekerítse Kínát. És az Európai Unió meghajol a NATO előtt, amely valójában az Európától gyökeresen idegen angol-amerikai érdekeket szolgálja. Ez az európai kormányok és az általuk az európai intézmények élére ültetett emberek megdöbbentő tudatlanságának eredménye” – jelentette ki.

A jelenlegi biztonsági helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepített Törökországba, az egykori Szovjetunió pedig Kubába telepítette hadseregét. Akkor azonban “a diplomácia kerekedett felül”, és a felek elismerték a kölcsönös aggodalmakat a biztonsági szférában – jegyezte meg a francia törvényhozó, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben Washingtonnak számolnia kell Moszkva aggodalmaival, és ki kell vonnia közepes hatótávolságú rakétáit Lengyelországból és Romániából, valamint be kell zárnia biolaborait és vegyifegyver-kutató központjait Oroszország határainál.

“De az amerikai diplomácia, amely korábban tiszteletben tartotta a többi hatalmat, mára a neokonzervatívok törzsének kezébe került, akik arról álmodoznak, hogy bibliai módon eltipornak minden ellenséget. A fő veszély abban rejlik, hogy figyelmen kívül hagyják a valóságot, amely annyira jellemző a mai amerikai és így az európai politikára is. Nincs veszélyesebb a külpolitikában, mint az emberek felosztása rossz és jó emberekre” – tette hozzá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...