2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Magyar bronzérem a Moszkvai Virágshow-n (képek)

Magyar résztvevője is volt az orosz fővárosban a nemzetközi kert- és parképítő fesztiválnak, amelyet júliusban harmadik alkalommal rendeztek meg. A magyar csapat bronzéremmel távozott a megmérettetésről. A Moszkvai Virágshow szervezői arra törekedtek, hogy a nemzetközi kert- és parképítés legkülönlegesebb, legötletesebb termékeit, dizájnjait mutassák be az orosz fővárosban.

Az egyhetes rendezvényen az orosz, olasz, brit és francia szakembereken és cégeken kívül egy magyarországi vállalkozás is részt vesz, a Kupferreich Kft. A cégtől Könyves Kálmán kertépítő mérnököt kérdeztük az eredménnyel kapcsolatban.

„Amikor kiváló mestermunkák előznek meg, fejet hajtok a zsűri döntése előtt és gratulálok az előttem célba érkezetteknek. Amikor olyan kertek előznek meg, amelyekre az egyetemen a korrektor azt mondaná – kedves leendő kolléga ezen egy kicsit még dolgozni kellene –, nem tudom mit gondoljak! Moszkvában ez történt.” – mondta el Könyves Kálmán a Budaörsi Infónak.

Könyves Kálmán egy önkéntes segítővel Moszkvában

Milyen céllal indultak el a moszkvai megmérettetésen?

„A részvételünknek három célja volt. Vásárlókat találni a vízköpő madarainknak. Kerttervezőként bemutatkozni és valamilyen díjat elhozni a versenyről. Képviselni Magyarországot, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségét, kapcsolatokat építeni az orosz szakmai szövetséggel.”

Kaptak-e bármilyen támogatást a versenyen való részvételhez?

„Állami támogatást, pályázati támogatást nem kaptunk, de támogattak hazai cégek: a Garden Kft. és a Specialmix Kft., sok barátom és ismerősöm segített, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Sok segítséget kaptunk a moszkvai fesztivál szervezőitől is.”

Milyen újdonságokat, érdekességeket tapasztaltak a külföldi versenyen?

„Szakmailag sok újdonságot nem láttam az európai résztvevők munkáiban. Úgy láttam az oroszok igyekeznek az európai trendeket követni, ehhez anyagi lehetőségeik és szaktudásuk is megvan. Látogatói szemmel azt mondhatom látványos, színvonalas és tartalmas ez a moszkvai fesztivál. Kiállítóként, versenyzőként megtapasztalva és elszenvedve a szervezési hiányosságokat sem mondhatok mást, mert mindezt ellensúlyozta a szervezők kedvessége és segítőkészsége.”

Hogyan fogadták az érdeklődők az önök kertjét? Milyen véleményeket hallott?

„Az én különdíjam, az a szeret és elismerés volt, amit a közönségtől kaptam. Felhőtlenül boldog gyerekekkel pancsoltam együtt. Ők értékelték Hebe és Hurgya csodáját, hogy a semmiből köpik a vizet, amit az „aszfaltjárda” nyomtalanul elnyel. Ők megértették a kalitka üzenetét a szabadságról, mert ők még őszinték és szabadon ítélkeznek.
Az én zsűrim Maria Jerosenko szépségkirálynő, akinek más sok pénzt fizetett, hogy a standján pózoljon, aki nem tudott ellenállni a csábításnak és programján kívül készíttetett fotókat a mi kertünkben.

Az én zsűrim az az egyszerű moszkvai ember, aki autogramot, közös fényképet kért tőlem, majd később mézeskalácsot hozott nekünk. Az én zsűrim Szerjózsa kertész segédmunkás volt, aki kötelező feladatán kívül mindent szívesen és önként megtett, hogy megépüljön a kert, és a kiállítás ideje alatt tökéletesen működjön minden. És még sokan mások.”

Mit szimbolizált az önök munkája, mi volt  kertfilozófiájuk?

„Néhány sort idéznék katalógusunk szövegéből erre a kérdésére.

Megérkeztek Magyarországról a vízköpő madarak, hogy otthonra találjanak az orosz kertekben. Most még a járdán állnak, szeretnénk, ha megkedvelnék és befogadnák őket. Nyitva a kalitka ajtaja és félig nyitva áll előttük Oroszország kapuja. A bátrabb madarak már elhagyták a kalitkát, van, aki társait biztatja.

Nézhetjük reklámfilmként, de talán megláthatjuk benne az emberi lélek és gondolat szabadságának akvarelljét, meghallhatjuk benne a magyar puszták és az orosz tajga csendjét.

Nyitva van a kalitka ajtaja, a szabadság szimbólumaként. A szabadságé, amit mindenki másképp értelmez. Nyitva van a dácsa kiskapuja is egy kicsit, mert csak azt engedi be, ami számára érték. Ezért ez a kerti kép tisztelet Oroszország és az orosz nép iránt.

Ez a kert számomra szívmelengető emlék orosz nagymamámról, aki nagyon kicsi és törékeny asszony volt, de annál nagyobb volt a szíve, és hat gyermeket hozott a világra. Nagyapám az orosz hadifogságban ismerte meg őt. Kalitka és hat madár…

A Kupferreich cég egy kis manufaktúra, alkotó műhely. Az igényes kerttulajdonosok részére általam megálmodott sok-sok különleges kertberendezési tárgy, vízjáték elkészítője. Ezek közül a mozgócsőrű vízköpő madarak világszerte ismertek, Ejnye, Bejnye és társai kézi munkával, patinázott vörösrézből készülnek. Mindegyik darab sorszámozott és öt év garanciát adunk ezekre.”

Budaörsi Info

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó