2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetít Azerbajdzsán és Örményország között

Közvetítői szerepre vállalkozott Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabah hovatartozásával kapcsolatos vitában az orosz államfő. Vlagyimir Putyin szombaton Szocsiban külön-külön találkozott Szerzs Szargszján örmény elnökkel és Ilham Aliyev azerbajdzsáni államfővel.

Mindkét ország évtizedek óta magának követeli Hegyi-Karabah körzetét, és az elmúlt hetekben szaporodtak az összecsapások az örmény és az azeri erők között. Az összetűzésekben csaknem 20 katona vesztette életét.
Az orosz elnök szóvivője szerint Putyin rendkívül nyugtalanítónak nevezte a kialakult helyzetet. Dmitrij Peskov kilátásba helyezte, hogy vasárnap Putyin közvetítésével háromoldalú találkozótra kerülhet sor.

Azerbajdzsán és Örményország között a Szovjetunió felbomlása óta viszály tárgya a többségében örmények lakta terület sorsa. Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején függetlennek nyilvánította magát Azerbajdzsántól, miután elveszítette a Szovjetunió fennállásáig élvezett autonómiáját. 1992 és 1994 között – Örményország támogatásával – mintegy 30 ezer halálos áldozatot követelő háborúban gyakorlatilag önállóságot vívott ki Bakutól, de a nemzetközi jog szerint továbbra is Azerbajdzsánhoz tartozik.
Az 1994-ben megkötött tűzszünet ellenére a két ország máig sem jutott egyetértésre a terület jogállását illetően. A térségben időről időre fellángolnak a fegyveres összecsapások.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó