2022, december 1.
4.4 C
Budapest
-13.2 C
Moszkva

Macron és Scholz Szerbiának üzent: fel kell készülni a nehéz döntésekre

A francia és a német államfő vasárnap közös levelet küldött Aleksandar Vucic szerb elnöknek, amelyben arra szólítják fel, hogy készüljön fel a Belgrád és a szakadár Koszovó tartomány közötti párbeszéd során a “nehéz döntésekre”.

Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár a Vucic sajtóirodája által közzétett levelükben úgy fogalmazott, hogy a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálása az európai és balkáni stabilitás szempontjából kiemelkedő fontosságú.

“Mi… arra biztatjuk Önt, hogy mutasson maximális elszántságot és hajlandóságot a nehéz döntések meghozatalára, amelyek elősegítik a Koszovó és Szerbia közötti párbeszédet az EU égisze alatt” – írták, hozzátéve, hogy a Belgrád és Pristina között a személyazonosító okmányok és rendszámtáblák miatt a közelmúltban kialakult patthelyzet megmutatta a konstruktív lépések szükségességét.

Macron és Scholz azt is jelezte, hogy tanácsadóikat, Emmanuel Bonne-t és Jens Plotnert küldték, hogy segítsék Miroslav Lajcaknak, az EU nyugat-balkáni különmegbízottjának diplomáciai erőfeszítéseit.

A két uniós vezető azt követően küldte a levelet, hogy Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a múlt héten bejelentette: Szerbia és Koszovó “megállapodást kötött a szabad mozgásról”. Belgrád beleegyezett, hogy eltörli a koszovói személyi igazolványok birtokosainak be- és kilépési okmányait, Koszovó pedig beleegyezett, hogy nem vezet be ugyanezt a szerb személyi igazolványok birtokosai számára – közölte akkor Borrell.

Koszovó és Szerbia között azonban még mindig nagy a feszültség. Bár a két félnek sikerült részleges kompromisszumot kötnie, a koszovói kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a szerb rendszámtáblákat és személyi igazolványokat lecseréljék a Pristina által kiadottakra.

Ennek fényében a szerb hadsereg szerdán hadgyakorlatot kezdett a Koszovóval közös közigazgatási határ közelében. Ezek időpontja egybeesett a rendszámtáblák cseréjének korábbi határidejével, amelyet azonban később október 31-re toltak ki.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei elismertek, de a világ mintegy fele, köztük Belgrád, Oroszország, Kína és több EU-tagállam nem. Vučić jelenleg a katonai semlegesség politikáját követi, és nem alkalmaz szankciókat Oroszországgal szemben, miközben megpróbál csatlakozni az EU-hoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...