2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Kreml: több tényezőn múlik, hogy Putyin elutazik-e a G20 csúcsra

Több tényező – köztük a biztonság – fogja eldönteni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elutazik-e Indonéziába a novemberi G20-csúcstalálkozóra – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára.

Joko Widodo indonéz elnök a múlt hónapban ragaszkodott ahhoz, hogy mind Putyin, mind kínai kollégája, Hszi Csin-ping megígérte neki, hogy személyesen részt vesznek a világ legnagyobb gazdaságainak vezetőit tömörítő találkozón, amelyet Bali üdülőszigetén tartanak.

Peszkov azonban vasárnap egyértelművé tette, hogy a Kreml még nem hozott döntést Putyin részvételéről a két és fél hónap múlva esedékes csúcstalálkozón.

A szóvivőt a Rosszija 1 csatorna arról kérdezte, hogy veszélyes lehet-e az orosz vezető számára az indonéziai utazás a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus fényében, amelyben a Nyugat túlnyomórészt az ukrán oldalt támogatja.

“A részvétel formájáról szóló döntés során… minden tényezőt figyelembe veszünk, beleértve természetesen a biztonsági tényezőket is” – válaszolta.

Peszkov ugyanakkor megerősítette, hogy “létezik egy legmagasabb szintű meghívás [Putyin részvételére], amiért hálásak vagyunk a közelgő csúcstalálkozó házigazdájának”.

Moszkva megerősítette Putyin részvételét a júliusban Balin tartandó csúcstalálkozón, de azt még nem közölte, hogy személyesen vagy videokapcsolaton keresztül vesz-e részt.

Ha Widodo állításai beigazolódnak, akkor a Balin tartandó csúcstalálkozó lenne az első alkalom, hogy Putyin, Hszi és Joe Biden amerikai elnök szemtől szembe találkozik egymással azóta, hogy február végén Oroszország megkezdte az ukrajnai katonai műveletet.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az Egyesült Államok nyomására szintén meghívást kapott Indonéziától az eseményre, annak ellenére, hogy országa nem tagja a G20-aknak.

Biden és néhány más nyugati politikus korábban azt követelte, hogy Putyint tiltsák ki a csúcstalálkozóról, de Widodo ellenállt ennek a nyomásnak, és ragaszkodott ahhoz, hogy az orosz vezetőnek el kell jönnie Balira.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.