2022, december 4.
6.7 C
Budapest
-10.6 C
Moszkva

Szerbia hadgyakorlatot kezdett a koszovói határnál

A szerb hadsereg egységei szerdán gyakorlatokat kezdtek a Koszovóval közös közigazgatási határ közelében. Bár az időzítésük egybeesik a pristinai hatóságok által a szerb dokumentumokra vonatkozó vitatott tilalom végrehajtásának határidejével, Belgrád ragaszkodik ahhoz, hogy a gyakorlatok teljesen rutinszerűek.

“A kiképzésre azért kerül sor, hogy megőrizzük az érintett egységek magas szintű harckészültségét, és azt a képességüket, hogy szükség esetén gyorsan reagáljanak a béke és a biztonság megteremtése érdekében a közigazgatási határ mentén” – áll a szerb védelmi minisztérium közleményében.

“Különös figyelmet fordítanak az egység elleni támadást szimuláló gyakorlatokra, valamint az illegális határátlépések, a szélsőséges csoportok műveleteinek és a szervezett bűnözés megállítására irányuló taktikákra, technikákra és eljárásokra” – tették hozzá.

A helyi lakosok arról számoltak be, hogy teherautókat, páncélozott járműveket, sőt tankokat is láttak Raszka és Novi Pazar közelében, a szakadár tartomány két közigazgatási határátkelőjéhez legközelebb eső városokban, ahol a múlt hónapban az albán nemzetiségű hatóságok szerb okmányokkal próbálták akadályozni a forgalmat.

Belgrád és Pristina azóta kompromisszumot kötött más okmányokról, de Albin Kurti kormánya hajthatatlan, hogy a szerb rendszámtábláknak és személyi igazolványoknak szeptember 1-jétől el kell tűnniük.

A hétvégén több nyugati katonai attasé kért bejutást a Raskában és Novi Pazarban lévő szerb katonai bázisokra, de Aleksandar Vučić szerb elnök újságíróknak azt mondta, hogy nem ad nekik engedélyt.

“Nem engedélyeztem. Ha úgy döntünk, hogy valamilyen showműsort rendezünk, akkor megnézhetik, hogy mink van” – mondta, miközben részt vett az “Északi szél 2022” elnevezésű közös rendőrségi és katonai gyakorlaton Kelet-Szerbiában.

A NATO 1999-ben foglalta el Koszovót, miután 78 napig tartó légi háborút vívott Szerbia ellen. A tartomány 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei elismertek – de a világ mintegy fele, köztük Belgrád, Oroszország, Kína és több uniós tagállam nem. Vučić jelenleg a katonai semlegesség politikáját követi, és nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, miközben megpróbál csatlakozni az EU-hoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...