2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Ma ünneplik az Orosz Egység napját

OroszországAz Orosz Egység napját Dmitrij Medvegyev és Vlagymimir Putyin együtt ünnepli Nyizsnyij Novgorodban. A hivatalos ünnepségek mellett országszerte felvonulásokkal, koncertekkel, kiállításokkal emlékeznek meg az orosz történelem egyik fontos eseményéről, a Minyin és Pozsarszkij vezette 1612-es népfelkelésről, amelynek eredményeként Moszkvából kiűzték a lengyel seregeket. 1917-ig Sándor cár rendeletére állami ünnep volt, majd 2005-ben- a “vörös ünnepek” helyébe lépett ez az nap, amely a hazafiasságot, az egyetértést és az egységet jelképezi. Az orosz ortodox egyház pedig közel 400 éve emlékezik meg a történelmi eseményről. A Kazanyi Szűzanya ikonját tisztelik ezen a napon, amely a hagyományok szerint megsegítette a felkelőket. A december 4-i parlamenti választások előtt külön jelentőséggel bír az Orosz Egység napja, amelyet a Volga-menti történelmi városban, Nyizsnyij Novgorodban együtt ünnepel a törvényhozásban jelenleg is legnagyobb frakcióval rendelkező Egységes Oroszország párt listáját vezető Dmitrij Medvegyev elnök és a párt várható elnökjelöltje, Vlagyimir Putyin kormányfő.

Már hagyomány, hogy az ország első számú vezetői megkoszorúzzák Minyin és Pozsarszkij szobrát, majd olyan külföldi személyiségeknek adnak át kitüntetéseket, akik sokat tettek az Oroszországi Föderáció és országuk együttműködése, barátsága erősítésében, majd nagyszabású fogadást adnak. Az eseményen részt vesz Kirill moszkvai pátriárka is.
Moszkvában az Egységes Oroszország párt hívei a Poklonnaja Gora-n, a Főhajtás Hegyén lévő Győzelem Parkban gyülekeznek, egyfajta alternatív akcióként a nacionalista csoportok által az utóbbi években megtartott “Orosz menettel” szemben.
Az ellenzéki liberális-demokraták Zsirinovszkij pártvezérrel az élükön – szintén hagyományosan – a központi Puskin téren tartják megemlékezésüket, s egyben kampánygyűlésüket. A Jabloko (Alma) ellenzéki párt a különböző régiókban tartja ünnepi rendezvényeit. Kazanyban a Tatár Köztársaság fővárosában tatárul ismertetik a párt programját. Az ünnepnapot csupán a kommunisták mellőzik, akik november 7-ére hívják össze támogatóikat, tagjaikat az Októberi Forradalom 94. évfordulójára.
A Moszkva külső kerületében, Ljublinoban engedélyezett “Orosz meneten” a moszkvai hatóságok összesen 10 ezer fő részvételét engedélyezték, de a szervezők ennél sokkal több résztvevőre számítanak. A főszervezőt, Konsztantyin Krilovot nem sokkal a felvonulás előtt tartóztatták le. A nacionalista Oroszok (Russzkije) mozgalom vezetőjét, Dmitrij Gyemuskint tegnap, csütörtökön vitték el ez ellene indított büntetőeljárással kapcsolatos kihallgatásra.
Egy nemrég közölt hivatalos felmérés szerint az orosz polgárok többsége elutasítja az évente megtartott, összetűzésekkel és botrányokkal, szélsőséges megnyilvánulásokkal kísért “Orosz menetet”, de nem túl optimista a kormányzó Egységes Oroszország párt ellenakciójával kapcsolatban sem.
Az Orosz Egység napján a megemlékezések rendjét Moszkvában és a többi nagyvárosban, így Szentpéterváron is több tízezer rendőr biztosítja.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...