2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Lukasenka visszahívta Grúziát a Független Államok Közösségébe

A fehérorosz elnök arra kérte Grúziát, hogy térjen vissza a Független Államok Közösségébe (FÁK). Aljakszandr Lukasenka, a FÁK soros elnökségét betöltő ország vezetőjeként tette a nyilatkozatot a szervezet pénteki csúcstalálkozóján, Minszkben. “Azt akarjuk, hogy Grúzia visszatérjen a közösség tagjai közé” – mondta a fehérorosz államfő a tanácskozáson elhangzottakat összegezve. Szerinte a kaukázusi országban “nagyon sokan, beleértve a vezetést is, olyan fórumot akarnak, ahol meg lehet vitatni a gazdasági és egyéb kérdéseket is”. Aljakszandr Lukasenka hozzátette, hogy ma feltétlenül azt kell keresni, ami egyesít és nem azt, ami elválaszt. “Azt gondolom, hogy Grúzia meghall bennünket és hogy ezt(a felhívást) értékelni fogják az emberek”. A Kaukázuson túli országnak a Független Államok Közösségéből kilépését Miheil Szaakasvili elnök 2008 augusztus 12-én jelentette be, nem sokkal azután, hogy a Dél-Oszétia birtoklásáért Oroszországgal vívott háborúban vereséget szenvedett. Grúzia hivatalosan 2009-ben lépett ki a szervezetből.

Grúziában vasárnap tartanak elnökválasztást, és azon már nem indulhat az államfői posztot 2004 óta betöltő Miheil Szaakasvili. Viktor Janukovics, a Független Államok Közösségének soros elnökségét jövőre átvevő Ukrajna elnöke is támogatta a Lukasenka által bejelentett felhívást. “A FÁK fórumain megszoktuk, hogy beszélünk egymással és megegyezünk” – mondta az ukrán elnök, utalva a kereskedelmi korlátozásokkal kapcsolatos orosz-ukrán vitákra. Szakértők szerint Oroszország politikai céljai érdekében nem egyszer alkalmazta Ukrajnával szemben az ukrán élelmiszerek, mezőgazdasági termékek behozatalának ideiglenes tiltását.

A Roshen ukrán csokoládégyár termékeinek Oroszországba irányuló exportját több hete betiltották. Ukrajna a november végi uniós keleti partnerségi csúcstalálkozón Vilniusban várhatóan aláírja az Európai Unióval (EU) a társult tagsági megállapodást. A Grúziával későbbiekben aláírandó hasonló egyezményt az EU a litván fővárosban tervezi jóváhagyni.

Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben ismét hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem lehet egyszerre az orosz-fehérorosz-kazah vámunió és az Európai Unió társult tagja. Szavai szerint a társult tagsági egyezmény tervezetében található utalások, miszerint Ukrajna részt vehet más egyesülésekben, nem változtatják meg a helyzetet, amely kizárja, hogy Ukrajna csatlakozhasson a vámunióhoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó