2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Új parancsnoka van az ukrajnai különleges hadműveletnek, csak “armageddon tábornokként” emlegetik

Szergej Szurovikin hadseregtábornok, aki eddig az Ukrajnában és Donbasszban állomásozó “déli” csapatok csoportosítását vezette, átveszi az orosz erők átfogó parancsnokságát – jelentette be szombaton a védelmi minisztérium.

“Az Orosz Föderáció védelmi miniszterének döntése értelmében Szergej Szurovikin hadseregtábornokot nevezték ki a különleges katonai művelet területén lévő erők közös csoportosításának parancsnokává” – áll a minisztérium közleményében.

A veterán tábornok 2017 óta tölti be az Orosz Légierő parancsnoki posztját. Ugyanebben az évben a szíriai katonai műveletben játszott szerepéért az Oroszország Hőse címet kapta meg. Ezt megelőzően részt vett a csecsenföldi harcokban is.

Különböző médiajelentések szerint Szurovikin a “Armageddon tábornok” becenevet kapta kollégáitól, a katonai műveletekhez való keményvonalas és unortodox hozzáállására hivatkozva.

Szurovikin a “déli” csoportosulás élére került Moszkva ukrajnai hadjárata során. Június végén az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy csapatai felszámolták a Luganszki Népköztársaságban található Gorszkoje térségében bekerített nagyobb ukrán erőket.

Az új kinevezésre azért került sor, mert a múlt héten az orosz és a szövetséges csapatok kivonultak a Donyecki Népköztársaság kulcsfontosságú Krasznij Liman városából, hogy elkerüljék a bekerítést. A lépés kritikát váltott ki néhány orosz tisztviselőből, akik megdorgálták a hadsereget, amiért nem szervezett szilárdabb védelmet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...