2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Líbia Oroszországtól is segítséget kér

Líbia a nemzetközi közösségtől, így Oroszországtól is segítséget kér a terrorizmus elleni küzdelemhez – közölte az orosz fővárosban a nemzetközi közösség által elismert ideiglenes líbiai miniszterelnök. Abdalláh asz-Száni moszkvai tájékoztatóján elmondta, hogy az észak-afrikai országban uralkodó belpolitikai helyzet megszilárdulását nem lehet napokban mérni. Hozzátette, hogy Líbiában terrorista csoportok ténykednek, amelyek fegyvereket és támogatást kapnak, ezért a törvényes líbiai kormánynak is eszközökre van szüksége a velük szemben való fellépéshez.

Az ideiglenes miniszterelnök közölte, hogy az orosz fővárosban zajlott megbeszélésein Moszkva támogatásáról biztosította Líbiát és segítséget nyújt nekik a terrorizmus elleni harcban. A nap folyamán Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti különmegbízottja úgy nyilatkozott, ha feloldják a nemzetközi embargót, akkor Oroszország kész felújítani a haditechnikai együttműködést Líbiával. “Ehhez egyetértésre van szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsában” – tette hozzá a magas rangú orosz diplomata.

Az Interfax orosz hírügynökség kérdésére Bogdanov közölte, hogy Moszkva természetesen érdekelt a fegyverszállítások felújításában Líbiának a két ország “hagyományos haditechnikai együttműködése” okán. Megjegyezte, hogy Oroszország valóban szeretne segíteni a líbiai vezetésnek az államhatalmi szervek, a hadsereg és a rendfenntartó szervek megerősítésében. Líbiában Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011. októberi halála óta számos csoport küzd a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelméért. A helyzetet a dzsihadista csoportok előretörése is nehezíti.

Az országban jelenleg két kormány és két parlament működik. A nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, amióta a Fadzsr Líbia iszlamista fegyveres szövetség augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított.

Abdalláh asz-Száni Moszkvában bírálta a nyugati államokat, amelyek szerinte Kadhafi hatalmának megdöntése óta semmit sem tettek azért, hogy Líbiában létrejöjjön az új állami intézményrendszer, és a mostani gyengeség miatt tűntek fel a terrorcsoportok. Az ideiglenes kormányfő szerint a Nyugatnak kell felfegyvereznie az általa képviselt hatalmat, mert az vett részt Kadhafi rendszerének megbuktatásában. Jelezte, arra kérik a Nyugatot, hogy nyújtson segítséget a törvényes líbiai hatalomnak katonák és rendőrök kiképzésében. “Ha nem kapjuk meg ezt a támogatást, akkor azzal fogunk együttműködni akivel tetszik, még magával az ördöggel is, hogy elérjük céljainkat. Fegyverekre van szükségünk” – mondta Abdalláh asz-Száni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...
spot_img

Videó