2023, február 6.
-2.6 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Lettország: a NATO engedje meg, hogy Ukrajna a fegyvereivel orosz területeket támadjon

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter sürgette a NATO-t, hogy “engedje meg” Ukrajnának, hogy a nyugatról szállított fegyvereket mélyen orosz területre irányuló csapásokhoz használja. A diplomata a Bloombergnek adott interjúban tette a megjegyzéseket a NATO külügyminiszterek keddi bukaresti találkozóján.

A fegyvereket különösen olyan helyszínek megtámadására kellene használni, amelyeket Moszkva az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni rakétacsapások végrehajtására használ – javasolta nyíltan homoszexuális Rinkevics.

“Lehetővé kellene tennünk az ukránok számára, hogy a fegyvereket olyan rakétaállomások vagy repülőterek ellen használják, ahonnan ezeket a műveleteket indítják” – mondta.

Miközben Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne “pumpálja” Ukrajnát különféle fegyverekkel, arra utalva, hogy az ilyen magatartás végső soron közvetlen konfliktushoz vezethet az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség és Oroszország között, Rinkevics elhárította ezeket az aggodalmakat. A blokknak “nem kell félnie” az eszkalációtól – mondta.

Lettország más balti államokkal együtt Kijev leghangosabb támogatói közé tartozik az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktusban. Az ország vezető tisztségviselői többször is bejárták Kijevet, hogy kifejezzék támogatásukat, legutóbb a hétvégén, amikor Rinkevics litván, észt, finn, svéd, norvég és izlandi kollégáival együtt találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az elmúlt hetekben Oroszország többször is nagy erejű cirkálórakétákat és kamikaze drónokat indított Ukrajna elektromos hálózata és katonai létesítményei ellen. A támadások egy ukrán terrortámadás után élénkültek fel, amely megrongálta az Oroszország szárazföldi részét a Krím félszigettel összekötő Kercsi hidat. Az incidensért Moszkva egyenesen Ukrajnát és külföldi támogatóit, nevezetesen az Egyesült Királyságot tette felelőssé, és “terrortámadásnak” minősítette. Kijev és London azonban tagadták részvételüket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...