2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Az USA azt tervezi, hogy Patriot rakétákat szállít Ukrajnának

Az Egyesült Államok kormánya fontolgatja, hogy Patriot föld-levegő rakétákat adjon-e az ukrán fegyveres erők számára – közölte a védelmi minisztérium, hetekkel azután, hogy Kijev kifejezetten kérte ezt a drága fegyverrendszert.

Egy keddi sajtótájékoztatón egy meg nem nevezett magas rangú Pentagon-tisztviselőt arról kérdeztek, hogy Washington tervezi-e Patriotok szállítását Ukrajnának, de csak annyit válaszolt:

“Csak annyit mondok, hogy minden lehetőség az asztalon van”.

Arra a kérdésre, hogy ez magában foglalja-e a Patriot rakétákat, a tisztviselő elismerte, hogy a fegyver “egyike azon légvédelmi képességeknek, amelyeket a Joe Biden-kormány fontolgat”.

A légierő dandártábornoka, Pat Ryder azonban később egy külön sajtótájékoztatón pontosította ezeket a megjegyzéseket, és azt mondta, hogy bár a légvédelem “prioritás” Ukrajna számára, és Washington most “a képességek széles skálájáról” tárgyal, nincsenek azonnali tervek a Patriot-elemek átadására. Utalt arra, hogy ez később megváltozhat, mondván, hogy ezek nem “plug-and-play” fegyverek, és jelentős kiképzést és karbantartási támogatást igényelnek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kiemelte a Patriotok Ukrajnába szállításának lehetőségét a szövetség keddi bukaresti ülésén, de ugyancsak rámutatott a karbantartással és a kiképzéssel kapcsolatos bonyodalmakra.

Moszkva határozottan ellenezte a Patriot és a NATO személyzetének Ukrajnába történő telepítését, és az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, Dmitrij Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy az ilyen szállítmányok az orosz erők “legitim célpontjaivá” válnának.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a hónap elején amerikai kollégájával folytatott megbeszéléseket követően vetette fel először a légvédelmi rendszerre vonatkozó kérést, mondván: “Meggyőződésem, hogy eljött a “Patriotok” ideje”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter később megerősítette a megbeszéléseket, de nem tett említést Patriot rakétákról.

Míg több szövetségesünk nagy számban szállított Kijevnek könnyebb, hordozható légvédelmi rendszereket, például amerikai gyártmányú Stinger rakétákat és lengyel Thunderbolts rakétákat, Ukrajna többször követelt nehezebb légvédelmi rendszereket. Eddig csak néhány ország tett eleget ezeknek a kéréseknek: Washington nemrégiben a NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems – fejlett felszíni-levegő elleni rakétarendszer) rendszereket biztosította, míg Szlovákia korábban átadta egyetlen S-300-as platformját azzal a feltétellel, hogy a Pentagon egy Patriot-állománnyal helyettesíti azt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...