2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Amerikai nyomásra két török bank felfüggesztette az orosz MIR fizetési rendszer használatát

A török Isbank és a Denizbank hétfőn bejelentette, hogy leállította az orosz MIR fizetési rendszer használatát, miután Washington arra figyelmeztetett, hogy a pénzintézetek másodlagos szankciókat kockáztatnak, ha segítenek Moszkvának kijátszani az amerikai szankciókat. A bankok megerősítették döntésüket az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az Isbank a Bloombergnek azt is kifejtette, hogy döntésük az amerikai pénzügyminisztériumnak a témával kapcsolatos nyilatkozatát követi.

A múlt héten az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközöket ellenőrző hivatala (OFAC) bejelentette, hogy kész szankciókat alkalmazni minden olyan Oroszországon kívüli intézmény ellen, amely az ország fizetési rendszerét használja.

Később források a Financial Timesnak arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok és az EU nyomást kíván gyakorolni a török bankokra, hogy megakadályozzák, hogy segítsenek Moszkvának kijátszani a szankciókat.

A török bankok augusztus elején csatlakoztak a MIR fizetési hálózathoz, lehetővé téve az orosz turisták számára, hogy az országban a MIR bankkártyákkal fizessenek vásárlásaikért vagy készpénzt vegyenek fel.

A MIR-t az orosz központi bank fejlesztette ki a Visa és a Mastercard hazai alternatívájaként, miután 2014-ben bevezetésre kerültek az első körös szankciók Moszkva ellen. Akkor az amerikai kártyatársaságok több millió orosz bankkártyáját blokkolta. Az új fizetési rendszer bevezetése óta az orosz bankok több mint 129 millió MIR kártyát bocsátottak ki. Jelenleg Törökországban, Vietnamban, Örményországban, Dél-Koreában, Üzbegisztánban, Belaruszban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban, Dél-Oszétiában és Abháziában fogadják el őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...