2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Lengyelország bejelentette, hogy megszünteti az orosz földgázimportot

A lengyel kormány bejelentette, hogy megszünteti az orosz földgázimportot, nem várva meg a jelenlegi szerződés 2022 végi lejáratát. Varsó Bulgáriával és Finnországgal együtt elutasította az Oroszország által március végén bevezetett új, rubelalapú fizetési mechanizmust.

“30 év után kijelenthető, hogy a Lengyelország és Oroszország közötti gázipari kapcsolatok megszűntek” – mondta Piotr Naimski, a stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős lengyel biztos.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszát, amelyen korábban Oroszországból származó földgázt szállították, Németországból történő szállításokhoz lehetne felhasználni.

“A gázszállítási infrastruktúrának ez a szakasza az EuroPolGaz tulajdonában van. A szakaszt, valamint a teljes lengyelországi gázszállító rendszert a GAZ-Sistem üzemelteti” – mondta Naimsky.

Moszkva rubelfizetési követelése azokra az országokra vonatkozik, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az ukrajnai katonai művelet miatt, és befagyasztották az ország devizatartalékait.

Számos európai energetikai vállalat eleget tett Oroszország új fizetési rendjének. E hónap elején Brüsszel frissített iránymutatást adott ki arról, hogy az uniós vállalkozások hogyan fizethetnek rubelben az orosz gázért anélkül, hogy megsértenék az ország ellen bevezetett szankciókat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó