2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Lengyelország bejelentette, hogy szegényített urán tartalmú lőszereket gyártana az amerikaiaknak

Lengyelország az összes amerikai M1 Abrams harckocsi európai szervizközpontjává akar válni, és még a lövegekhez szükséges, szegényített uránt tartalmazó lőszert is elő akarja állítani – jelentette ki szerdán Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Miután kedden Washingtonban találkozott Kamala Harris alelnökkel, Morawiecki az alabamai Annistonba utazott. A 20 ezer lakosú településen található az amerikai hadsereg lánctalpas járműveket, köztük az Abrams harckocsikat kiszolgáló raktára.

“Azt akarom, hogy az Abrams harckocsik egész Európára kiterjedő, a harckészültségük fenntartására szolgáló szervizközpontja Lengyelországban legyen” – mondta Morawiecki lengyel újságíróknak, akik követték őt Annistonba. “Ez lehetséges, tárgyalásokat folytatok ezzel kapcsolatban”.

Lengyelország törekszik arra is, hogy legyen egy olyan gyár, ahol szegényített urántartalmú lőszert gyártanának – tette hozzá.

A lövedéket az amerikai és brit harckocsik páncéltörő lövedékként használják. A törmelék belélegezve erősen mérgező, és számos NATO-katona panaszkodott a rákos megbetegedések számának megugrására, miután olyan helyeken tartózkodott, ahol ilyen lőszert használtak, például Irakban és a volt Jugoszláviában.

A Harrisszel zajló keddi találkozó után Morawiecki a lengyel médiának nyilatkozva azt mondta, hogy “több ezer katona további jelenlétét”, valamint több bázist és raktárt kért az Ukrajnába küldött amerikai felszerelések és fegyverek számára.

Lengyelország jelenleg logisztikai központja a NATO Kijev felfegyverzésére irányuló erőfeszítéseinek, bár az Egyesült Államok vezette blokk ragaszkodik ahhoz, hogy nem vesz részt közvetlenül Ukrajna és Oroszország konfliktusában.

Varsó évek óta állandó amerikai jelenlétre törekszik, és 2018-ban azzal az ajánlattal próbált udvarolni Donald Trump akkori elnöknek, hogy egy bázist róla neveznék el.

Lengyelország 250 új Abrams harckocsit és további 116 modernizált harckocsit rendelt, hogy lecserélje az Ukrajnának átadott, szovjet korabeli T-72-esek szinte mindegyikét. Az első 14 tank várhatóan júniusban érkezik meg, mondta Morawiecki, aki “páncélozott függönyként” jellemezte őket, amely megvédi majd országát.

A lengyel média arra is fényt derített, hogy Morawiecki rejtélyes módon az Egyesült Államokban tartózkodik, miközben Joe Biden elnök nincs az országban. A látogatást az Interia hírportál szerint az amerikaiak “hirtelen felgyorsították” Emmanuel Macron francia elnök múlt heti kínai útjának ellensúlyozására.

Morawiecki útja “még nagyobb jelentőséget nyer” Macron azon megjegyzései után, miszerint az EU nem lesz Washington “vazallusa”, amikor az szembeszáll Kínával Tajvan státusza miatt – írja az internetes portál.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

CNN: az EU 27 tagállamából csak 23 külügyminiszter érkezett Kijevbe

Csak 23 uniós külügyminiszter érkezett Kijevbe az EU Tanácsának informális, csúcsdiplomáciai szintű ülésére, négy országból alacsonyabb rangú tisztviselők érkeztek az ukrán fővárosba - jelentette...

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...
spot_img

Videó