2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Az USA olajért cserébe enyhítene a venezuelai szankciókon

Washington a Venezuelával szembeni szankciók részleges enyhítésére készül, hogy a Chevron amerikai multinacionális energiavállalatnak lehetővé tegye a dél-amerikai országban a kőolaj kitermelésének folytatását – jelentette szerdán a The Wall Street Journal című lap.

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának tárgyalásokat kell folytatnia az ellenzékkel, hogy “megvitassák a 2024-es “szabad és tisztességes” elnökválasztások megtartásához szükséges feltételeket”, és cserébe “jelentős szankciókönnyítést” kap – jelentette a kiadvány az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Washington, Caracas és néhány venezuelai ellenzéki személy állítólag olyan megállapodást dolgozott ki, amely felszabadítaná az amerikai bankokban befagyasztott venezuelai állami pénzek egy részét, hogy élelmiszerre, gyógyszerekre és közüzemi berendezésekre lehessen költeni.

Miután az Egyesült Államokban betiltották az orosz olaj behozatalát, Európában pedig részleges embargót vezettek be, Washington Venezuelához fordult olajkönnyítésért, és az elmúlt hónapokban jelezte, hogy enyhítheti a Caracasra nehezedő gazdasági nyomást, többek között engedélyezve, hogy növelje olajexportját. Az ukrajnai háború előtt az EU-ban elfogyasztott olaj nagyjából 30%-a Oroszországból származott.

Júniusban jelentették, hogy az USA zöld utat adott a venezuelai olaj szállítására Európába az olasz Eni és a spanyol Repsol olajvállalat által egy olajért cserébe kötött megállapodás keretében. Augusztusban azonban Caracas állítólag felfüggesztette a szállítmányokat, és arra kérte az Enit és a Repsol-t, hogy a jövőbeni szállítmányokért cserébe üzemanyaggal lássák el.

Venezuela, amely a világ legnagyobb feltárt olajtartalékával rendelkezik, több mint 15 éve amerikai szankciók alatt áll. A legutóbbi, 2019-ben a választási csalás vádjait követően bevezetett korlátozások értelmében a venezuelai kormány összes vagyonát befagyasztották az Egyesült Államokban, és minden amerikai állampolgárral és vállalattal történő üzletkötést is megtiltották.

A Chevron fenntartja jelenlétét Venezuelában, de nem fúrhat kőolaj után. Ha az alku létrejön, és a Chevron újraindítja a fúrásokat, az “rövid távon csak korlátozott mennyiségű új olajat juttatna a világpiacra” – írja a WSJ.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...