2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Lemondott Zelenszkij tanácsadója, Olekszij Aresztovics

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója benyújtotta lemondását, miután élő adásban azt mondta, hogy az ukrán erők lelőttek egy orosz rakétát Dnyipro városa felett, mielőtt az állítólag egy lakóházra zuhant, és több tucat ember életét oltotta ki. A megjegyzés miatt Olekszij Aresztovics éles bírálatokat kapott, mivel a megjegyzése arra utalt, hogy az ukrán hadsereget hibáztatja a halálesetekért.

Aresztovics kedd reggel megosztotta kézzel írott lemondó levelét, amelyet Andrij Jermaknak, Zelenszkij kabinetfőnökének címzett. Azt állította, hogy “a civilizált viselkedés példáját” mutatja azzal, hogy távozik az ukrán kormányban betöltött pozíciójából. Nem volt azonnal világos, hogy kérését elfogadták-e.

Az elnöki tanácsadó korábban “súlyos hibának minősítette megjegyzését, amelyet élő adás közben követett el”.

“Az ellenem irányuló gyűlölet mértéke összehasonlíthatatlan az adásban elkövetett hiba következményeivel” – mondta Aresztovics. Bocsánatot kért azoktól, akiket “mélyen megbántott”, de csak a szavai miatt, de nem “azoktól az emberektől, akik ezt az ügyet pörgetik”.

Korábban azt állította, hogy egy ismerősétől, egy tapasztalt katonai szakértőtől kapott tippet, aki szerint egy elfogórakéta robbanását hallotta, mielőtt az orosz rakéta szombaton becsapódott a dnyiprói lakóházba. Erről még aznap egy YouTube-interjúban számolt be.

Az ukrán védelmi minisztérium tagadta, hogy a lövedéket elfogták volna, és azt állította, hogy eleve nem képesek a H-22-es légibombázó cirkálórakéták elfogására. Azt állították, hogy “pontatlanok” voltak a korábbi sajtóhírek, miszerint néhány ilyen típusú rakétát már elfogtak.

Ukrán tisztviselők kedden arról számoltak be, hogy a Dnyipróban történt incidens legalább 40 halálos áldozatot követelt, 79 személy pedig megsérült, 25 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a szombati csapások során katonai célpontokat és az ukrán energetikai infrastruktúra elemeit támadták. A Kreml Kijevet tette felelőssé a civilek haláláért, Dmitrij Peszkov szóvivő kijelentette, hogy “ez a tragédia a légvédelmi rakéták akcióinak következménye”.

Jermak 2020 elején Aresztovicsot szabadúszó tanácsadóvá nevezte ki, ami növelte a profilját, mivel gyakran kommentál minden olyan dolgot, ami az Oroszországgal való konfliktussal kapcsolatos. Előtte évekig az ukrán médiumok által lelkesen emlegetett megszólaló volt.

Üzeneteinek valóságtartalmát maga Aresztovics kérdőjelezte meg. 2017 decemberében úgy állt elő, mint önjelölt propagandista, aki 2014 óta “sokat hazudott”, hogy az ukránok morálját erősítse és Oroszország imázsát rontsa.

Aresztovics lemondásával talán politikai karriert indít – vetette fel Marat Baszirov orosz politikai szakértő a Telegram-csatornáján a hírre reagálva. Zelenszkij hivatalának “nehéz lehet elhallgattatni őt” – vetette fel, azt állítva, hogy Aresztovicsnak vannak pártfogói a brit hírszerzés berkeiben. De az is előfordulhat, hogy egy radikális nacionalista erőszakkal szembesül, aki “bosszút akar állni” – jósolta a kommentelő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...