2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Bloomberg: Indiából veszi majd az orosz olajat az Európai Unió

India jelentősen növelheti az EU-ba irányuló, a nyugati szankciók által érintett orosz olajból finomított dízelüzemanyag exportját – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A terv nem sértené az uniós előírásokat, de rávilágít a szankciós politikában rejlő hatékonysági hiányosságokra – jegyzi meg a jelentés.

Az orosz olajtermékek szinte teljes importjára vonatkozó uniós tilalom február 5-én lép életbe, egy időben a szankciókkal sújtott országból tengeri úton szállított nyersolajra vonatkozó árplafon bevezetésével. Az Ukrajnával kapcsolatos legújabb szankciók megtiltják a nyugati vállalkozásoknak, hogy szolgáltatásokat – például biztosítást – nyújtsanak orosz olajszállítmányok számára, hacsak nem 60 dollár/hordó áron vagy az alatt vásárolják meg azokat. A plafont várhatóan a piaci feltételek függvényében felülvizsgálják.

A közelmúltig Oroszország volt a legnagyobb külső gázolajszállítója az uniós országoknak, amelyek a korlátozás előtt fokozták a vásárlásokat.

A szankciók miatt a globális piacon a gázolajszállítások nagymértékű átrendeződése várható, mivel az orosz nyersolaj új importőrei visszaküldik az üzemanyagot a korábbi vevőknek. Az elemzők rövid távon a magasabb árak növekvő kockázatára számítanak. A jelentések szerint a szankciókkal sújtott orosz olajtermékek új vásárlói között afrikai, latin-amerikai és esetleg ázsiai kereskedők is lesznek.

“Az orosz hordók elvesztése hatalmas, és a pótlásuk hatalmas logisztikai kihívás lesz” – mondta a Bloombergnek Keshav Lohiya, az Oilytics tanácsadó cég alapítója. “De a piac kevésbé pánikszerűnek ítéli a helyzetet, mivel a piacok és a kereskedelmi forgalom rugalmasnak bizonyult. Ez a dízel új átirányítása lesz”.

India szerepe az uniós tagállamok ellátásában a hírek szerint jelentős, mivel a dél-ázsiai ország tavaly óta az egyik legnagyobb importőrré vált az akciós orosz nyersolajból.

A 2022-es év elején Oroszország részesedése India kőolajimportjából mindössze 0,2%-ot tett ki. Tavaly év végére ez a mennyiség közel napi egymillió hordóra nőtt, ami az ország olajimportkosarának több mint 20%-át teszi ki. India, amely Kína és az Egyesült Államok után a világ harmadik legnagyobb nyersolajimportőre, decembertől kezdve három egymást követő hónapban maradt Oroszország első számú vásárlója.

India az Egyesült Államokkal együtt az utóbbi időben növelte a világgazdaság üzemanyag-pillérének számító gázolaj exportját az EU-ba, mivel az ottani termelési szintek jelenleg meghaladják a hazai fogyasztást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...