2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Lemondott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök

Bejelentette lemondási szándékát Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök vasárnap egy televíziós műsorban. A “Tíz perc a miniszterelnökkel” című, több ukrán tévécsatorna által sugárzott műsorban – amelyben a kormányfő hetente számolt be az általa vezetett kabinet tevékenységéről – ezúttal posztjáról való távozását jelentette be Jacenyuk.

Hozzátette, hogy hivatalosan április 12-én, kedden nyújtja be lemondását a parlamentnek. Indokolásul kijelentette, hogy új többség formálódik a parlamentben, és az államfő mögött álló frakció, Petro Porosenko Blokkja Volodimir Hrojszman jelenlegi házelnököt akarja látni a miniszterelnöki poszton. Ismételten leszögezte, hogy nem ragaszkodik a miniszterelnöki székhez.

Szavai szerint Hrojszman és az új koalíciós megállapodásban foglaltak folytonosságot biztosítanak a kormányzásban, beleértve a megkezdett reformok véghezvitelét. Közölte, hogy az általa vezetett Népi Front frakciója marad a koalícióban, mert – mint mondta – “ma ez az egyetlen eszköz, amely biztosítja az állam védelmét”. Hangsúlyozta, hogy a kormányfői poszt teher és eszköz, nem pedig privilégium.

“Nem engedhető meg, hogy a jelenlegi háborús helyzetben destabilizálódjon a végrehajtói hatalom, ami pedig elkerülhetetlenül megvalósul, ha a lemondásom után nem alakul meg mihamarabb Ukrajna új kormánya” – figyelmeztetett Jacenyuk. Hozzáfűzte, hogy büszke arra, amit az általa vezetett kabinet végzett, szerinte még sok mindent értékelni fognak a jövőben abból, amit megtett.

A bejelentésre reagálva Vadim Deniszenko, a Porosenko mögötti frakció egyik tagja az Eszpresszo ukrán televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy képviselőcsoportja támogatni fogja a parlamentben Jacenyuk távozását tisztségéből. Szavai szerint biztos abban, hogy Hrojszman lesz az új miniszterelnök.

Arszenyij Jacenyuk 2014. február 27-től töltötte be a miniszterelnöki tisztet. A 2014 őszén tartott parlamenti választások után megerősítette őt a parlament a kormányfői tisztségben. Idén februárban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene és az általa vezetett kormánnyal szemben, azonban a javaslat nem kapta meg a szükséges számú támogatószavazatot. Ezért a két nagy kormányfrakciót, Jacenyuk és Porosenko pártját tették felelőssé a koalíció kisebb tagjai – Julia Timosenko Haza pártja és a lembergi polgármester vezette Önsegély -, amelyek tiltakozásul kiléptek a koalícióból.

Ezáltal megszűnt a kormány többsége az ukrán törvényhozásban. Heteken át folytak a tárgyalások, és még ma sem világos, hány párt alkotja majd az új kormánytöbbséget az ukrán parlamentben. Timosenko Haza pártja teljesíthetetlennek látszó előfeltételt – 18 előterjesztés elfogadását – szabta ahhoz, hogy aláírjon egy új koalíciós megállapodást a két nagy parlamenti párttal.

Az Önsegély nem hajlandó újra csatlakozni a kormánykoalícióhoz, de jelezte, hogy kívülről támogatná az új kabinetet. Sajtóhírek szerint az sem kizárt, hogy független képviselők belépésével növelik meg Porosenko blokkjának és Jacenyuk Népi Frontjának képviselői számát, így biztosítva a két párt többségét a törvényhozásban. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál számításai alapján tíz képviselő belépésével már meglenne a többségük a 450 fős perlementben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...