2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Légi harcokról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légierő repülőgépei megsemmisítettek egy Szu-24-est és egy Szu-27-es vadászgépet, valamint lelőttek három Mi-8-as helikoptert, amelyek ejtőernyős egységeket szállítottak a Kígyó-sziget közelében – közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy.

Ezenkívül két Bayraktar-TB2 pilóta nélküli légi járművet és egy ukrán kétéltű támadóhajót is megsemmisítettek.

A minisztérium közölte, hogy az orosz Iszkanderek az USA-ból és nyugati országokból származó fegyverek és felszerelések nagy szállítmányait, valamint az Ukrán Fegyveres Erők 58. motorizált gyalogsági dandár egységeinek személyzetét semmisítették meg a Harkovi területen található Krasznográd és Karlivka vasútállomásai közelében. A nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi fegyverek az Arciz, Odessza és Voznyeszenszk repülőterein található repülőgépeket is eltalálták.

Az operatív és taktikai légierő két parancsnoki állást, 21 személyzeti és katonai felszerelés koncentrációs területet, két lőszerraktárt és egy tüzérségi üteget számolt fel. A nagy pontosságú rakéták 42 ukrán katonák- és haditechnikai eszköz gyűjtő területet is megsemmisítettek a Luganszki Népköztársaságben található Volchejarovka település közelében, valamint két lőszerraktárt a Donyecki Népköztársaságban található Szeverszk település közelében.

A rakétacsapatok és a tüzérség 31 parancsnoki állást és 245 erődítményt, az ukrán katonákat és katonai felszerelés gyűjtő területeit találta el.

A különleges művelet kezdete óta összesen 154 repülőgépet, 115 helikoptert, 764 pilóta nélküli légi járművet, 296 föld-levegő rakétarendszert, 2902 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 333 rakéta sorozatvetőt, 1378 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2728 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg.

Oroszország február 24-én különleges műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy jellemezte a célját, hogy “megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve népirtásnak vetett alá”. A védelmi minisztérium közleménye szerint március 25-re az orosz fegyveres erők befejezték a különleges művelet első szakaszának fő feladatait – jelentősen csökkentették Ukrajna harci potenciálját.

Az orosz hadsereg szerint a fő cél a Donbassz felszabadítása. Április 19-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy megkezdődik a különleges művelet következő szakasza. A Donyecki Népköztársaság felszabadította Volnovakát, a Donyecktől délre fekvő, stratégiailag fontos járási központot és Mariupolt, az Azovi-tenger partján fekvő legnagyobb várost. Az LNR-ben a védelmi minisztérium szerint március 25-re az egykori Luhanszki terület 93 százalékát felszabadították, amelynek határain belül 2014-ben kikiáltották a köztársaságot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...