2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Hazatért Wali a kanadai mesterlövész, aki borzasztóan csalódott az ukrán valóságtól

A nemzetközi média által dicsőített, “Wali” néven ismert kanadai mesterlövész visszatért Ukrajnából a kanadai Québecbe, és a helyi médiának elmondta, hogy az ukrajnai tapasztalatai “szörnyű csalódást” okoztak neki. Azt állította, hogy a fegyverzet nem volt megfelelő, a kiképzés rossz volt, súlyosak voltak a veszteségek, valamint nyerészkedés és dezertálás volt tapasztalható.

Amikor “Wali” márciusban válaszolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására, és önként jelentkezett Ukrajnáért harcolni, a nyugati média azonnal kebleire ölelte. A volt kanadai katona, aki önkéntesként harcolt a kurd fegyveresek oldalán is Irakban, Walit a spanyol média “a világ legjobb mesterlövészének” nevezte, az amerikai katonai bloggerek pedig ünnepelték, amiért “viccesen trollkodott” Oroszországon. A New York Post pedig azért dicsérte, mert “páncéltörő rakétákat ragadott meg egy raktárban, hogy valódi embereket gyilkolhasson meg”.

Azt mondta azonban, hogy az ukrán valóság kiábrándította

Hazatérve Québecbe, Wali pénteken a La Presse-nek elmondta, hogy ukrán parancsnokai kezdetben “nem tudták, mit kezdjenek” a hozzá hasonló külföldi harcosokkal.

Wali belefáradt a várakozásba a harci lehetőségre, ezért csatlakozott a “Norman Brigádhoz”, egy magánegységhez, amelyet egy másik volt québeci katona vezetett.

Ennek a brigádnak több tagja azonban azt mondta a La Pressének, hogy a brigád vezetője által ígért fegyverek és páncél soha nem érkeztek meg, és néhány tag a frontvonal közelében találta magát védőfelszerelés nélkül. A dandár mintegy 60 tagja azóta dezertált – mondta a parancsnok a La Pressének -, és néhány katona “eltervezte”, hogy ellop egy 500 000 dolláros szállítmány amerikaiak által szállított fegyvereket, és saját egységet alakít.

Wali végül egy Kijev közelében harcoló ukrán egységhez csatlakozott, és elmondta, hogy fegyvereket, élelmet és benzint kellett keresnie.

“Ismerned kellett valakit, aki ismert valakit, aki azt mondta, hogy egy régi fodrászatban adnak neked egy AK-47-est” – mesélte. “Még az étkezést is gyakran a civilek biztosítják”.

Wali elmondta, hogy végül két golyót lőtt az ablakokba, “hogy megijessze az embereket”, és úgy döntött, hogy hazajön, nem sokkal azután, hogy két ukrán sorkatona, akikkel a Donbassz régióban volt kiküldetésen, ahol ki voltak téve egy orosz tanknak, és “nagyon pontos” gránáttüzet kaptak cserébe.

“Mondtam nekik, hogy ne tegyék ki magukat így, de nem hallgattak rám” – mondta. “Láttam, ahogy a repeszek lézerként suhantak el. A testem megfeszült. Nem hallottam semmit, azonnal megfájdult a fejem. Nagyon durva volt”.

Wali nem az egyetlen önkéntes, aki röviddel azután, hogy megérkezett, hogy harcoljon el is hagyta Ukrajnát. A Reddit “VolunteersForUkraine” fórumán a potenciális újoncok és a már Ukrajnában lévők tanácsokat, bátorítást és néha rémtörténeteket cserélnek egymással.

Egy hozzászóló, aki állítólag túlélt egy orosz rakétacsapást egy külföldi újoncok kiképzőközpontjára még márciusban, leírta, hogy a parancsnokai “kiképzetlen srácokat küldenek a frontra kevés lőszerrel és sz*r AK-kkal, és megölik őket”. A Reddit-felhasználó elmondta, hogy a támadás után több külföldi veteránnal együtt Lengyelországba menekült, mivel “a légió teljesen túlerőben van, ahogy néhány őrült ukrán vezető is. A támadás után az egyik tiszt mindenkit Kijevbe akart irányítani és harcolni. Teljes őrület. Maradjatok otthon”.

Más hozzászólók is hasonló történeteket meséltek, amelyekben a felkészületlen újoncok többnapos kiképzést kaptak, mielőtt nem megfelelő felszereléssel a frontra küldték őket.

Az ukrán parancsnokok is nehezen tudták kezelni a képzetlen külföldiek beáramlását, néhány kanadai segítőjük szerint, és áprilisban a kijevi “Nemzetközi Légió” szüneteltette a toborzást.

A La Presse szerint azonban néhány, megfelelő katonai tapasztalattal rendelkező külföldit jelenleg az orosz vonalak mögötti “különleges” műveletekben alkalmaznak.

Moszkva emlékeztette ezeket a külföldieket, hogy a kijevi nacionalista rezsimért harcoló zsoldosok közül senki sem tekinthető a nemzetközi humanitárius jog értelmében harcosnak, így nem élvezhet hadifogolystátust sem.

“Azért jöttek Ukrajnába, hogy pénzt keressenek azzal, hogy szlávokat gyilkolnak. Ezért a legjobb, ami rájuk vár, az a büntetőjogi felelősségre vonás és hosszú börtönbüntetés” – jelentette ki Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő vezérőrnagy a múlt hónapban.

Megjegyzendő, hogy a nemzetközi jog szerint azok a külföldi önkéntesek, akik személyes alapon és saját kezdeményezésükre csatlakoznak egy fegyveres konfliktusban részt vevő egyik fél fegyveres erőihez, harcosoknak minősülnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...