2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Ausztria: Ukrajna EU-csatlakozása nem fog megtörténni a következő 5-10 évben

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz nem fog megtörténni “a következő öt-tíz évben” – mondta Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter. Ausztria külügyminisztere hasonlóan vélekedett, annak ellenére, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnát gyorsan fel fogják venni a szövetségbe.

Az EU-csatlakozás Ukrajna számára “hosszú folyamat lenne, amelyhez alkalmazkodni kell, és amelyet a következő öt-tíz évben biztosan nem lehet megvalósítani” – mondta Edtstadler szerdán az APA osztrák hírügynökségnek.

A miniszter hozzátette, hogy mivel egyes balkáni országok “évtizedek óta” várnak az unióhoz való csatlakozásra, Ukrajna számára nem jöhet szóba gyorsított eljárás.

Edtstadler megjegyzéseit megelőzően Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter azzal bosszantotta fel Kijevet, hogy azt javasolta, Ukrajna inkább társulási megállapodást kössön az EU-val, vagy integrálódjon az Európai Gazdasági Térségbe. Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője ezt a tanácsot “stratégiailag rövidlátónak és az egységes Európa érdeket sértőnek” nevezte.

“Amit a külügyminiszter… ezzel közölni akart, az az, hogy esetleg kreatívnak kell lenni abban is, hogy miként lehet Ukrajnát megismertetni a nyugati értékekkel” – mondta Edtstadler az APA-nak. “Amit Ukrajna nyilvánvalóan hallott, az egy nem az EU-tagságra, amit nem így kell érteni és nem ez Ausztria álláspontja”.

Ausztria nem az egyetlen EU-tag, amely óvatosságra int Ukrajna tagsági kérelmének gyorsított ütemezésével kapcsolatban. Annalena Baerbock német külügyminiszter márciusban arra figyelmeztetett, hogy “az EU-hoz való csatlakozást nem lehet néhány hónap alatt megtenni”, Mark Rutte holland miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna tagságának felgyorsítását olyan hosszú távú tagjelöltek, mint Törökország és Montenegró tisztességtelennek tekinthetnék.

Az Európai Bizottság egy ország tagsági kérelmének elbírálásakor a gazdasági teljesítménytől kezdve a jogrendszeren át a környezetvédelmi előírásokig és a mezőgazdasági gyakorlatig mindent értékel. Ez a folyamat évtizedekig is eltarthat, Törökország például 1999 óta tagjelölt ország.

Ennek ellenére Ukrajna már kitöltötte a leendő tagoknak szóló kérdőív első részét, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt hónapban megígérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy “nem évek kérdése lesz mint általában a vélemény kialakítása, hanem azt hiszem, hetek kérdése”.

Uniós források a múlt hónapban a Bloombergnek azt mondták, hogy már júniusban megszülethet az előzetes döntés Ukrajna jelöltségéről. A teljes jogú tagság azonban még mindig az Európai Bizottság vizsgálatától és az összes uniós tagállam egyhangú hozzájárulásától függ.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó