2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország soha többé nem fogadja el az USA szabályait

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Oroszország az amerikai hegemónia elleni globális ellenállás élén áll.

Lavrov hétfői tádzsikisztáni látogatásán kijelentette, hogy Oroszország diplomáciai testülete a Szovjetunió összeomlását követő zűrzavaros időszak után fokozza globális szerepvállalását.

“Az elmúlt néhány évben visszatértünk Afrikába és Latin-Amerikába. Felgyülemlett az elhatározás, hogy soha nem fogadjuk el azokat a ‘szabályokat’, amelyeket Washington előír. A szerepe lassan, de biztosan csökken. Egyre több nemzet kiábrándul belőle” – hangsúlyozta Lavrov.

Az USA által támogatott “szabályokon alapuló rend” hajlamos a következetlenségre, amikor bármely nemzet megpróbálja meghatározni saját politikáját – mondta Lavrov. Hozzátette, hogy Oroszország “élen jár” a nyugati nyomásnak történő ellenállásban, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és “leigázott” szövetségesei szankciókkal célozzák Moszkvát, és megpróbálják elszigetelni.

A gyakorlatban nem sikerült elválasztaniuk Oroszországot a nemzetközi közösségtől – érvelt a diplomata.

Lavrov szerint az amerikai külpolitika célja a világ egyes részeinek destabilizálása, hogy Washington a terrorizmus elleni küzdelem és a biztonság nyújtásának álcája alatt “zavaros vizekben halászhasson”. Többek között így kényszerít Washington másokat arra, hogy elfogadják parancsait – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Lavrov a megjegyzéseket a dusanbei katonai támaszponton állomásozó orosz csapatokhoz intézett beszédében tette. A létesítmény egyike annak a maroknyi katonai létesítménynek, amelyet Moszkva külföldön üzemeltet. A diplomata azt mondta, hogy akár öltönyben, akár fegyverrel a kezükben, az emberek Oroszországot szolgálják “ki-ki a maga helyén”, mivel szembeszállnak a nyugati machinációkkal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó