2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Zelenszkij szerint fizikailag lehetetlen, hogy ukránok robbantották fel a vízerőmű gátját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev számára fizikailag lehetetlen lenne kívülről támadni a kahovkai vízerőmű gátját.

“Oroszország már több mint egy éve ellenőrzi mind a gátat, mind az egész Kahovka vízerőművet. Azt valahogy kívülről – lövedékekkel – felrobbantani fizikailag lehetetlen” – mondta az ukrán elnök.

Szerinte a gátat állítólag orosz erők aknázták alá és robbantották fel.

Június 6-án éjjel a Novaja Kahovka közelében lévő Kahovka vízerőmű gátjának egy része megsemmisült Herszon megyében. Több tucat települést, köztük Herszon és Nova Kahovka településeket kezdett elönteni a víz.

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja a gát lerombolásáért. A Kreml “ukrán szabotázsnak” nevezte az esetet. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását tervezi a helyzet megvitatására. Van olyan verzió is, hogy a balesetet “régi hibák” okozták. Az Ukrhidroenerho közölte, hogy az erőmű teljesen tönkrement, és nem lehetett helyreállítani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó