2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Kreml: ukrán szabotázsakció volt a vízerőmű gátja elleni támadás

Ukrajna szabotázst követett el a kahovkai vízerőműben, és ennek súlyos következményei lehetnek a régió lakosaira, valamint a környezetre nézve – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Az elnök a védelmi minisztériumon és más szolgálatokon keresztül kap jelentéseket arról, hogy mi történik a Kahovka erőmű körül. Itt már egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez szándékos szabotázs az ukrán fél részéről” – mondta a Kreml szóvivője újságíróknak.

Peszkov szerint “ez a szabotázs nagyon súlyos következményekkel járhat a térség több tízezer lakosa számára, környezeti következményekkel és más jellegű, még meg nem állapított következményekkel”.

A Kreml szóvivője azt is félreérthetetlennek nevezte, hogy a szabotázsakció egyik célja az volt, hogy megfosszák a Krímet a víztől.

“A tározó vízszintje csökken, ezért drasztikusan csökken a [észak-krími] csatorna vízellátása” – tette hozzá.

“Nyilvánvalóan ez a szabotázs annak is köszönhető, hogy az ukrán fegyveres erők két nappal ezelőtt nagyszabású támadó hadműveleteket indítottak, de nem tudták elérni a céljaikat. Műveleteik elakadtak” – mondta a szóvivő.

Rámutatott, hogy a védelmi minisztérium előjoga, hogy a helyzet körüli egyéb részleteket kommentálja. Többet nem tudok mondani – zárta Peszkov.

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója korábban arról számolt be, hogy éjszaka az ukrán hadsereg csapást mért a Kahovka erőműrere, feltehetően egy Vilkha rakétavetővel. A támadás tönkretette a hidraulikus szelepeket, amelyek kontrollálták a vízkibocsátást.

Novaja Kahovkában a vízszint már meghaladta a 10 métert. Jelenleg 14 települést öntött el a víz, és összesen mintegy 80 falu van veszélyben. A közeli települések lakóit evakuálják, bár a hatóságok szerint nincs szükség nagyszabású evakuálásra. Az erőmű gátjának összeomlása súlyos környezeti károkat okozott. A Dnyeper folyó menti mezőgazdasági földeket elmosta a víz, és fennáll a veszélye annak, hogy az Észak-Krími-csatorna kiszárad.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó