2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Két amerikai, egy kanadai és egy svéd zsoldos haláláról számoltak be az ukránok

A Kijev-barát külföldi harcosok ukrán parancsnoka nyilvánosságra hozta két amerikai, egy kanadai és egy svéd halálának körülményeit. Zelenszkij Nemzetközi Légiójának zsoldosait az orosz erők semmisítették meg a Donbasszban.

Az amerikai Luke “Skywalker” Lucyszyn és Bryan Young, a kanadai Emile-Antoine Roy-Sirois és a svéd Edvard Selander Patrignani július 18-án haltak meg – közölte parancsnokuk, Ruszlan Mirosnyicsenko a Politico hírportállal szombaton.

A négy férfi az ukrán területvédelmi erők egy különleges műveleti egységének tagjai voltak Szeverszk városában, amely az utóbbi időben heves harcok színhelye volt.

Hétfőn a zsoldosok egy olyan csoport tagjai voltak, amelyet a Szeversztől mintegy három kilométerre északnyugatra fekvő Grigorovka faluba küldtek bevetésre, ahol az előrenyomuló orosz erők megpróbáltak átkelni egy folyón – mondta Mirosnyicsenko.

A külföldi harcosok elvégezték feladatukat, de “a küldetés végén orosz tankok támadtak rájuk” – emlékeztetett.

“Az első lövedék megsebesítette Luke-ot. Három srác, Edward, Emile és Bryan azonnal megpróbáltak segíteni Luke-on, elsősegélyt nyújtani és evakuálni őt arról a helyről. Aztán a második gránát mindannyiukat megölte” – árulta el a parancsnok.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette a két amerikai halálát, de nem kívánta őket név szerint megemlíteni “a családok iránti tiszteletből ezekben a nehéz időkben”.

A Politico megszerezte a grigorovkai eseményekről szóló helyzetjelentést is, amely szerint a halálos áldozatokon kívül egy Finn nevű harcos “a bal karján és lábán sérült meg”, míg társa, akit Oszkárnak hívnak, “számos sérülést szenvedett [és] mindketten önállóan vonultak az evakuálási pontra”.

A zsoldosok csoportjának legalább hat orosz harckocsival, négy páncélozott személyszállítóval és akár 70 gyalogossal is szembe kellett néznie a dokumentum szerint.

A külföldi harcosokat több mint két órán keresztül “drónokkal korrigált” és nehéztüzérséggel is bombázták – tette hozzá a dokumentum.

A konfliktus kezdete óta több ezer külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába, akik az úgynevezett “Nemzetközi Légiót” alkotják, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására.

Áprilisban az orosz hadsereg csaknem 7000-re becsülte a számukat, de a hónap elején azt közölte, hogy mindössze 2741 zsoldos maradt Ukrajnában. Sokukat felszámolták, míg mások külföldre menekültek, egyesek a kijevi erők soraiban uralkodó zűrzavarra, illetve a silány felszerelésre panaszkodtak.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov nemrég arra figyelmeztetett, hogy a külföldi zsoldosokat a nemzetközi jog nem tekinti harcosoknak, és “a legjobb, ami rájuk vár, ha élve fogják el őket, és a bírósági tárgyaláson börtönbüntetés kapnak”.

A hét elején Damien Magrou, a Nemzetközi Légió szóvivője az NBC Newsnak elárulta, hogy “az elmúlt hónapok során fokozatosan visszaesett az Ukrajnába érkezők száma“, és az “orosz dezinformációt” okolta az ilyen helyzetért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...