2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Lavrov: Németország “fantasztikus beismerést” tett

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter “fantasztikusnak” nevezte német kollégájának, Annalena Baerbocknak a közelmúltban tett megjegyzését arról, hogy Berlin elkötelezte magát Kijev támogatása mellett. A német tisztségviselő szerdán azt mondta, hogy országa kormánya ki fog állni Ukrajna mellett, függetlenül attól, hogy mit gondolnak erről a német választók.

Lavrov csütörtökön a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetében tartott beszédet a tanévkezdés alkalmából. Ebben azt mondta, hogy sok nyugati politikus “ruszofób rögeszme” fogságában van.

A miniszter példaként Baerbock megjegyzését idézte, amelyet szerdán Prágában tett a német politikus.

Lavrov szerint amit a német tisztviselő mondott, az gyakorlatilag a következőkre futott ki:

“Igen, a mi polgáraink szenvednek, de még többet kell szenvedniük, mert mi bármi áron támogatni fogjuk Ukrajnát”.

Az orosz külügyminiszter “fantasztikus beismerésnek” minősítette Baerbock nyilatkozatát.

A vezető német diplomata a “A demokrácia egyértelmű és jelenlévő veszélye: hogyan reagáljunk?” című konferencián, amelyet az NGO Forum 2000 szervezett, azt mondta: “Ha ígéretet teszek az ukrajnai embereknek – ‘Mi mellettetek állunk, amíg szükségetek van ránk’ -, akkor azt be is akarom tartani. Nem számít, hogy mit gondolnak a német választóim, én teljesíteni akarom ezt az ukrán népnek”.”

Baerbock elismerte, hogy az ország lakosságának a német kormánnyal szembeni elégedetlensége a tél beálltával valószínűleg növekedni fog.

Kifejtette azonban, hogy Berlin nem marad teljesen süket polgáraival szemben, és “szociális intézkedéseket” ígért azoknak, akik “nem tudják megfizetni [az] energiaárakat”.

A tisztviselő ugyanakkor egyértelművé tette, hogy “a [Oroszország elleni] szankciók a téli időszakban is megmaradnak, még akkor is, ha a politikusok számára nagyon nehéz lesz”.

Az Ukrajna elleni orosz katonai offenzíva február végi kezdete óta, és az azt követő, Moszkva elleni nyugati szankciók fényében az energiaárak Európában történelmi csúcsra emelkedtek. Ez jelentősen felhajtotta az inflációt az egész EU-ban, különösen Németországban. Szerdán a gázárak ismét megugrottak az azonnali piacon, miután az Északi Áramlat-1 gázvezeték üzemeltetője bejelentette, hogy háromnapos karbantartási leállást rendel el.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó