2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Berlin: függetlenül attól, hogy mit mondanak a választóink, támogatjuk Ukrajnát

Még ha a németek az energiaárak miatt az utcára is vonulnak, Berlinnek támogatnia kell Ukrajnát az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartásával – mondta Annalena Baerbock külügyminiszter szerdán Prágában egy konferencián.

Míg a német kabinet nagy része a Berlin melletti Meseberg kastélyban tartott munkalátogatást, Baerbock Prágában vett részt a Forum 2000 civil szervezet által szervezett, “A demokrácia egyértelmű és jelenlévő veszélye: hogyan reagáljunk?” című konferencián.

“Ha azt az ígéretet teszem az ukrajnai embereknek, hogy ‘mellettetek állunk, amíg szükségetek van ránk’, akkor azt be is akarom tartani. Nem számít, hogy mit gondolnak a német szavazóim, de én teljesíteni akarok az ukrán népnek” – mondta Baerbock egy ponton.

“Világosan kell mondanom, hogy ez addig tart, amíg Ukrajnának szüksége van rám” – mondta, utalva az Oroszországgal szembeni uniós embargóra.

“Most a téli időszak előtt állunk, amikor demokratikus politikusokként kihívások elé kerülünk. Az emberek ki fognak menni az utcára, és azt fogják mondani: ‘Nem tudjuk kifizetni az energiaárakat’. Én pedig azt fogom mondani: ‘Igen, tudom, ezért szociális intézkedésekkel segítünk nektek’. De nem akarom azt mondani, hogy ‘Oké, akkor leállítjuk az Oroszország elleni szankciókat’. Ki fogunk állni Ukrajna mellett, és ez azt jelenti, hogy a szankciók télen is maradnak, még akkor is, ha a politikusok számára nagyon nehéz lesz”.”

Baerbock zöld párttársa, Robert Habeck gazdasági és éghajlat-változási miniszter szerdán újságíróknak azt mondta, hogy ezek a “szociális intézkedések” magukban foglalhatják a támogatásokat, az energia “megváltozott piaci struktúráját” és egy olyan költségvetést, amely áthelyezi az áramárak terheit, valamint árplafont is bevezetnek.

A megugró energiaárak – amelyeket részben az okozott, hogy Habeck az ukrajnai konfliktus miatt megtagadta az Oroszországból származó energiaimportot – rekordokat döntögető inflációhoz vezettek az EU-ban és különösen Németországban. Az azonnali piacon a földgázárak az egekbe szöktek, mivel szerdán háromnapos karbantartás miatt leállt az Északi Áramlat-1 gázvezeték.

Baerbock a Zeit Online szerdai számában megjelent véleménycikkében úgy vélte, hogy a február 24. előtti világba “nincs visszaút”, és hogy Németországnak és az EU-nak hosszú gazdasági, szankciós és propagandaharcot kell folytatnia Oroszországgal szemben.

“Szembe kell néznünk a valósággal: ez az Oroszország belátható ideig fenyegetés marad Európa békéjére és biztonságára” – írta. Baerbock azzal vádolta Moszkvát, hogy azzal fenyegeti Európa “társadalmi békéjét”, hogy “trollhadseregeket küld a választásaink aláásására”, és “hatalmi játszmákat” folytat a szénnel, gázzal és olajjal, a zöldek régóta fennálló környezetvédelmi programját pedig nemzetbiztonsági kérdésként állítja be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...