2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Lavrov: már nem lehet helyreállítani a régi kapcsolatot a Nyugat és Oroszország között

Oroszország és a Nyugat között a régi kapcsolatokat már nem lehet helyreállítani – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter az európai biztonságról tartott sajtótájékoztatón.

“Csak az világos, hogy ha és amikor egy bizonyos időpontban a nyugati szomszédaink, és a szomszédoktól nem lehet elszakadni, nyugati szomszédaink és korábbi partnereink hirtelen érdeklődni fognak az európai biztonsággal kapcsolatos közös munka valamilyen módon történő helyreállítása iránt, akkor nem lesz helyreállítás. Mert a helyreállítás azt jelenti, ami korábban volt. De a szokásos üzletmenet nem fog megtörténni”.

Az EBESZ mai fellépése lehetővé teszi, hogy kérdéseket tegyünk fel azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a szervezet és Moszkva kapcsolata – folytatta Lavrov.

Az EBESZ-t azért hozták létre, hogy enyhítse a Kelet és a Nyugat közötti kapcsolatokat, de a Nyugat uralmi politikája ezt megakadályozta – jelentette ki az orosz diplomácia vezetője.

“A Nyugat pontosan azt teszi, ami ellen az EBESZ-t létrehozták – választóvonalakat húz. Ahol ásnak, és valakit el lehet temetni – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy ezt a szervezetet azért hozták létre, hogy “mindenki meghallgatásra találjon”, és egyetlen ország se érezze magát kirekesztve a közös folyamatból. Most azonban minden a feje tetejére állt – jegyezte meg a külügyminiszter.

Az EBESZ Miniszteri Tanácsának kétnapos ülése ma kezdődik a lengyelországi Lodzban. A lengyel külügyminisztérium megtagadta Lavrov részvételét az eseményen. Oroszország példátlannak és provokatívnak nevezte ezt a döntést.

Lavrov szerint a Nyugat ellenőrzése alá került EBESZ elvesztette az esélyét, hogy konfliktusmegoldó szerepet játsszon, nem törekedett az ukrajnai rendezés alapját jelentő minszki megállapodások betartatására, ellenkezőleg, az oroszellenes kijevi rezsim pártjára állt, az EBESZ különleges megfigyelő missziója pedig műszaki eszközeivel az ukrán hírszerzést segítette a Donbasszban.

Lavrov: a NATO oroszellenes szövetségessé akarja tenni Indiát

A NATO be akarja vonni Indiát egy Oroszország- és Kína-ellenes szövetségbe – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője azzal is megvádolta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét, hogy a Dél-kínai-tenger térségében fel szándékozik szítani a feszültséget.

Lavrov szerint az Egyesült Államok ugyanúgy szét kívánja verni Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN), ahogyan azt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) tette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...