2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Lavrov: az USA és az Egyesült Királyság “valódi háborút” akar Oroszország és Európa között

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az orosz-ukrán konfliktust Moszkva és Európa közötti nagyobb konfrontációvá akarja eszkalálni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán az RT hírtelevíziónak adott interjújában.

“Amerikai és brit kollégáink… a németek, a lengyelek és a balti államok támogatásával nagyon is szeretnék ezt a háborút valódi háborúvá tenni, Oroszországot az európai országok ellen” – mondta Lavrov az RT főszerkesztőjének, Margarita Simonyannak nyilatkozva.

A nyugati kormányok “szó szerint visszatartják Ukrajnát minden konstruktív lépéstől” a békés rendezés felé – állította Lavrov. Nemcsak “elárasztják” az országot fegyverekkel, hanem “arra kényszerítik” Ukrajnát, hogy még szemtelenebbül használja azokat – tette hozzá.

Oroszország február végén indított katonai műveletet a szomszédos országban. Számos ország, köztük NATO-tagok, átfogó szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben, és nehézfegyverekkel látják el Kijevet. A legutóbbi szállítmányok között szerepeltek az amerikai gyártmányú M142 HIMARS rakéta-sorozatvetők és M777-es tarackok.

Lavrov azt állította, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia “profitál” az Oroszország és Európa közötti konfliktusból, mert az uniós országok gazdasága viseli a szankciók súlyát. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok “felelőtlenül” viselkedik az Oroszországgal szembeni feszültség szításával.

Szerintem még mindig nem jöttek rá, hogy nagyon veszélyes játszmákat játszanak. De Európában sokan kezdik ezt megérteni.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten azt mondta, hogy Oroszországnak “stratégiai vereséget” kell szenvednie Ukrajnában, és több támogatást ígért Kijevnek.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország által közvetített jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Pjotr Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Dinbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...