2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Zelenszkij kabinetfőnöke: a tél előtt le kell győznünk Oroszországot

Az ukrán hadseregnek még a tél előtt le kell győznie Oroszországot – mondta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke egy keddi interjúban. Az ukrán kormányban bekövetkezett változások és az orosz térnyerés közepette Jermak ragaszkodott ahhoz, hogy több nyugati fegyver fordíthatná meg a helyzetet.

“Ma a fő célunk a győzelem” – mondta Yermak kedden az Ukrajna Hangja című lapnak.

“Ehhez szükségünk van arra, hogy a hadseregünk rendelkezzen mindennel, amire szükségük van. Mindenük megvan, kivéve a megfelelő felszerelést és a megfelelő fegyvereket”.

Csak az Egyesült Államok február óta már több mint 55 milliárd dollár értékű katonai és gazdasági segélyt juttatott Ukrajnának, és bár a Biden-kormányzat Lend-Lease fegyverszállítási programja augusztusban lép életbe, Jermak kijelentette, hogy az idő nem országa oldalán áll.

“A Lend-Lease fő feladata, hogy mindent időben megkapjunk” – magyarázta. “Nagyon fontos számunkra, hogy ne lépjünk be a télbe. A tél után, amikor az oroszoknak több idejük lesz beásni magukat, biztosan nehezebb lesz a helyzet”.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna hadserege még a tél előtt visszafoglalhatja-e a Fekete-tenger partvidékét, ahogyan azt Oleksij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a hónap elején a brit Sunday Timesnak nyilatkozta, Jermak nem válaszolt közvetlenül, ehelyett azt mondta, hogy “a célunk egyértelműen az összes területünk megszállásának megszüntetése”, anélkül, hogy időkeretet mondott volna.

“Nehéz munka” – ismerte el Jermak – “amikor egy olyan ellenség áll veled szemben, akinek sokkal több fegyvere és embere van”.

Reznyikov becslése szerint Ukrajnának mintegy 50 darab M142 HIMARS rakétatüzérségi rendszerre van szüksége az Egyesült Államokból, hogy feltartóztassa az előrenyomuló orosz hadsereget, és 100 darab ilyen teherautóra szerelhető rakétavetőre, hogy ellentámadást folytasson. Reznyikov ezeket a számokat a NATO által támogatott Atlanti Tanács egyik agytrösztjének keddi ülésén jelentette be.

Washington eddig nyolc HIMARS-rendszert adott Ukrajnának, és a Fehér Ház kedden elárulta, hogy a héten bejelentendő újabb katonai segélycsomag további ilyen fegyverrendszereket tartalmaz majd.

Ukrajna sorozatos veszteségeket szenvedett el a harctéren: a hónap elején a Luganszki Népköztársaság (LNR) teljes területe orosz szövetséges erők ellenőrzése alá került, az orosz és a Donyecki Népköztársaság (DNR) erői pedig az elmúlt napokban elfoglalták Szeverszk – Szlavjanszk és Kramatorszk nagyvárosait.

Eközben Kijevben úgy tűnik, hogy Zelenszkij kormányát boszorkányüldözés emészti fel: a hétvégén Zelenszkij kirúgta Irina Venegyiktova főügyészt és az ország legfőbb biztonsági ügynökségének vezetőjét, Ivan Bakanovot. Az ukrán államfő szerint mindkét szolgálatban “hazaárulás és kollaboráció” burjánzott. Az ukrán parlament kedden jóváhagyta az elbocsátásokat, és Zelenszkij ezután Bakanov ügynökségének további öt regionális főnökét, valamint helyettesét, Volodimir Gorbenkót is eltávolította.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...