2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Biden: Moszkvának stratégiai kudarcot kell szenvednie Ukrajnában

Moszkvának “stratégiai kudarcot” kell szenvednie ukrajnai katonai hadjárata során – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “Ukrajna elleni támadása kihívást jelent a béke és a stabilitás számára a világon mindenütt” – mondta Biden csütörtöki jeruzsálemi útja során újságíróknak.

Biden azt is megígérte, hogy továbbra is támogatni fogja Kijevet.

“A szabad világnak fenn kell tartania azt az eltökéltséget, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni demokráciáját” – mondta.

A találkozót megelőzően az Axios hírportál amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Biden arra fogja kérni Jair Lapid izraeli miniszterelnököt, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

Az izraeli kormány a héten bejelentette, hogy sisakokat, golyóálló mellényeket, gázálarcokat és más védőfelszereléseket küld Ukrajnának. Izrael azonban eddig elutasította, hogy támadó fegyvereket szállítson Kijevnek, vagy szankciókat vezessen be Moszkvával szemben.

Putyin a múlt hónapban egy szentpétervári gazdasági fórumon felszólalva ragaszkodott ahhoz, hogy “az [orosz] katonai művelet minden célkitűzése teljesülni fog”.

Egy múlt heti kormányülésen Putyin azt is mondta: “Ma azt halljuk, hogy le akarnak győzni minket a harctéren. Nos, mit lehet erre mondani? Próbálják meg!”.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságait, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...