2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Lavrov: az oroszellenes szankciókat régóta tervezik, nem valószínű, hogy feloldják

A Nyugat már régen megtervezte oroszellenes szankcióit, és nem valószínű, hogy feloldja azokat – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a francia TF1 televíziós csatornának adott interjújában.

“Azt mondja [a riporter], hogy mindkét fél diplomatákat utasít ki. Mi soha senkit nem utasítottunk ki. Ezeket a szankciókat, amelyek inkább hisztériának (inkább mondanám, hogy agóniának) tűnnek, a Nyugat kezdeményezte. A gyorsaság, amellyel kivetették őket, és a terjedelmük bizonyítja, hogy nem ‘egyik napról a másikra’ találták ki őket. Elég régóta tervezték őket. És ezeket a szankciókat valószínűleg nem fogják feloldani” – mondta Lavrov.

“Legalábbis az Egyesült Államok azt mondja, – nem nyilvánosan, de a szövetségeseivel történő kapcsolatfelvétel során -, hogy amikor az egésznek vége, a szankciók a helyükön maradnak” – jegyezte meg Lavrov, hozzátéve, hogy ezek nem Ukrajnáról szólnak, amelyet eszközként, “alku tárgyaként” használnak, hanem Oroszország megfékezéséről.

“Nem hagyja [Oroszország], hogy a Nyugat felépítse azt az egypólusú világot, amelyet Washington Európa engedelmes beleegyezésével hirdetett meg. Mi lesz ebből Európa geopolitikai haszna? Nem tudom. Politikai elemzők most azt mondják, hogy a jövőbeli kilátások szempontjából Európa lesz a legnagyobb vesztes”.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletet jelentett be a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, hanem az ország demilitarizálását és nácimentesítését tűzte ki célul.

Ezt a lépést követően az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és számos további ország nagyszabású szankciókat vezetett be orosz magánszemélyek és jogi személyek ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...