2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Lavrov: az oroszellenes szankciókat régóta tervezik, nem valószínű, hogy feloldják

A Nyugat már régen megtervezte oroszellenes szankcióit, és nem valószínű, hogy feloldja azokat – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a francia TF1 televíziós csatornának adott interjújában.

“Azt mondja [a riporter], hogy mindkét fél diplomatákat utasít ki. Mi soha senkit nem utasítottunk ki. Ezeket a szankciókat, amelyek inkább hisztériának (inkább mondanám, hogy agóniának) tűnnek, a Nyugat kezdeményezte. A gyorsaság, amellyel kivetették őket, és a terjedelmük bizonyítja, hogy nem ‘egyik napról a másikra’ találták ki őket. Elég régóta tervezték őket. És ezeket a szankciókat valószínűleg nem fogják feloldani” – mondta Lavrov.

“Legalábbis az Egyesült Államok azt mondja, – nem nyilvánosan, de a szövetségeseivel történő kapcsolatfelvétel során -, hogy amikor az egésznek vége, a szankciók a helyükön maradnak” – jegyezte meg Lavrov, hozzátéve, hogy ezek nem Ukrajnáról szólnak, amelyet eszközként, “alku tárgyaként” használnak, hanem Oroszország megfékezéséről.

“Nem hagyja [Oroszország], hogy a Nyugat felépítse azt az egypólusú világot, amelyet Washington Európa engedelmes beleegyezésével hirdetett meg. Mi lesz ebből Európa geopolitikai haszna? Nem tudom. Politikai elemzők most azt mondják, hogy a jövőbeli kilátások szempontjából Európa lesz a legnagyobb vesztes”.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletet jelentett be a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, hanem az ország demilitarizálását és nácimentesítését tűzte ki célul.

Ezt a lépést követően az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és számos további ország nagyszabású szankciókat vezetett be orosz magánszemélyek és jogi személyek ellen.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS