2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Lengyelország akarja felügyelni az ukrán újjáépítési alapot

Az ENSZ által létrehozott ukrán újjáépítési alap székhelyét Lengyelországban kellene elhelyezni – hangsúlyozta Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes.

Sasin, aki a múlt héten részt vett a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF), vasárnap a lengyel rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna újjáépítésének kérdése “rendkívüli módon jelen volt” a magas rangú találkozón.

“Lengyelországot gyakorlatilag mindenhol úgy említették, mint azt az országot, amely a legtöbb segítséget nyújtja Ukrajnának” – mondta.

Lengyelország, amely mintegy 3,7 millió ukrán menekültet fogadott be, aktívan ellátja Kijevet fegyverekkel, köztük harckocsikkal a folyamatban lévő konfliktus során. A más országok által küldött fegyverek és segélyek, valamint a külföldi zsoldosok is lengyel területen keresztül érkeztek Ukrajnába.

Lengyelország feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy “az Ukrajnából származó gabona, legalábbis annak a része, amit tud, eljusson a piacokra” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Ukrajna jelentős gabonatermelő, de a fekete-tengeri kikötők lezárása miatt csak a szárazföldi útvonalakon tud exportálni.

Sasin szerint a lengyel kormány még nagyobb szerepet szeretne játszani a szomszédja által elszenvedett károk helyreállításában.

“Az ENSZ nemzetközi alapot hoz létre Ukrajna újjáépítésének támogatására. Arra törekszünk, hogy ennek az alapnak a központja Lengyelországban legyen. Hogy ne csak logisztikai, hanem pénzügyi központunk is legyen” – magyarázta.

A miniszterelnök-helyettes szerint Varsó már megkezdte a tárgyalásokat Kijevvel a lengyel vállalatok részvételéről Ukrajna újjáépítésében.

A múlt hónapban az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat közölte, hogy adatai szerint – annak ellenére, hogy Kijev legnagyobb szövetségeseként pozícionálja magát – Varsó valójában arra törekszik, hogy a konfliktust kihasználva olyan területeket ragadjon el Ukrajnában, amelyeket Lengyelország “történelmileg magáénak” tekint.

A Washingtonnal egyeztetett terv szerint lengyel “békefenntartókat” telepítenének Nyugat-Ukrajnába az “orosz agresszióval szembeni védelem” ürügyén, hogy megszerezzék az ellenőrzést a kívánt területek felett.

A hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte, hogy különleges jogállást biztosít a lengyel állampolgároknak, és ragaszkodott ahhoz, hogy “ne legyenek határok vagy akadályok” a szomszédok között. “Szellemileg az ukrán és a lengyel nép már régóta elválaszthatatlan egymástól” – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...