2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

A mikolajivi Okean hajógyárra mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Mikolajivban az Okean hajógyár területén lévő hangárra mért tüzérségi csapás következtében több mint 15 ukrán harckocsi és gyalogsági harcjármű, valamint öt nagykaliberű tüzérségi löveg semmisült meg – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz rakéta- és tüzérségi erők emellett az elmúlt nap folyamán 62 vezetési pontot semmisítettek meg, köztük a déli műveleti parancsnokságét a Mikolajiv megyei Novij Buhnál, valamint csapást mértek 593 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, 55 lőállásban lévő tüzérségi és aknavető-ütegre, négy BM-21 Grad típusú rakétasorozatvetőre, 46 fegyverre és katonai felszerelésre, valamint egy lőszerraktárra.

Az orosz védelmi tárca délután közölte, hogy precíziós lőszerrel végrehajtott csapásban megsemmisült egy olasz gyártmányú tarackokból álló üteg is. Korábbi közlés szerint Olaszország FH70-es tarackokat szállított Ukrajnában.

Konasenkov beszámolója értelmében nagypontosságú levegő-föld rakéták az ukrán fegyveres erők két zászlóaljparancsnoksági állását, egy kommunikációs központot, valamint 34 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. A harcászati légierő harci gépei és drónjai három vezetési pontra, valamint 67 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében 320 nacionalista életét vesztette és 47 haditechnikai eszköz üzemképtelenné vált. A légierő 15 ukrán drónt és kilenc Szmercs rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború közepe óta 183 repülőgépet, 128 helikoptert, 1064 drónt, 325 légvédelmi rakétarendszert, 3323 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 451 rakétasorozatvetőt, 1731 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3294 speciális katonai járművet veszítettek.

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram-csatornáján közölte, hogy orosz erők ellenőrzés alá vették a Zaporizzsja megyei Kamusevaha község 80-90 százalékát. A RIA Novosztyi hírügynökség helyszíni tudósítója hétfő reggel azt jelentette a luganszki régióban lévő Szjevjerodonyeckből, hogy az ukrán hadsereg tüzet nyitott azokra a lakónegyedekre, amelyeket a luganszki népi milícia egységei elfoglaltak tőle. Korábban Ivan Filiponyenko, a milícia szóvivője azt közölte, hogy az alakulatnak az orosz fegyveres erő támogatásával sikerült beékelődnie a városba.

Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője vasárnap éjjel arról tett bejelentést, hogy az ukrán fegyveres erők a nap folyamán két sikertelen kísérletet tettek a védelmi vonal áttörésére Davidiv Brid falu közelében. Sztremouszov szerint az ukrán hadsereg végül legalább 70 katonáját elesett katonáját hagyta a harctéren. Hangot adott feltételezésének, miszerint az ukránok csak az első kísérlet során mintegy 200 embert és 20 járművet veszítettek.

A Zaporizzsja megyei Melitopolban három önkéntes megsérült, amikor humanitárius segélyt szállító személyautójuk alatt működésbe lépett egy, a csatornában elhelyezett bomba. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai megyei katonai-polgári közigazgatási főtanácsának tagja azt mondta, hogy a merényletet egy ukrán diverzáns felderítő csoport hajtotta végre.

A helyi hatóságok a történteket terrorcselekménynek minősítették.

Rogov a Komszomolszkaja Pravda rádiónak elmondta, hogy a régióban mind gyakoribbá válnak a terrortámadások. Példaként említette az Akimivka melletti vasúti híd felrobbantását és vasúti pálya megrongálását Melitopolban.

A Donbassz több városából jelentettek áldozatokkal járó ukrán tüzérségi támadást hétfőn a helyi hatóságok. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője felháborítónak nevezte, hogy az ukrán hadsereg polgári célpontokra mér csapást. Az hangoztatta, hogy az orosz hadsereg éppen ettől kívánja megóvni a civil lakosságot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...