2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Lavrov: a szíriai választások elejét veszik közjogi vákuum kialakulásának

A Szíriában szerdán zajló parlamenti választásoknak elejét kell venniük annak, hogy az országban az új alkotmány elfogadásáig közjogi vákuum alakuljon ki – jelentette ki Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“Egyetértés alakult ki abban, hogy a folyamatnak (a szíriai konfliktusban érintett felek rendezési tárgyalásainak) olyan új alkotmányt kell eredményeznie, amelynek alapján új, előre hozott választást fognak tartani” – mondta az orosz diplomácia vezetője. “Ám amíg ez megtörténik, elejét kell venni annak, hogy vákuum alakuljon ki a közjogban a szíriai végrehajtó hatalom szférájában. A mai választásoknak ezt a szerepet kell betölteniük” – tette hozzá.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a Genfben a héten újrainduló szíriai béketárgyalások az országban végrehajtandó politikai reformra fognak összpontosítani. Rámutatott, hogy a folyamat a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport segítségével és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján zajlik. A miniszter szerint a feleknek meg kell állapodniuk az új alkotmányról és arról, hogy milyen struktúrák segítik majd elő Szíriában az új rendszerbe történő zökkenőmentes átmenetet.

Lavrov álláspontja szerint a szíriaiaknak kell eldönteniük, hogy az átmenet miként menjen végbe. Mint mondta, Moszkva “nyugodtan” viszonyul a szíriai parlamenti választásokhoz, mert hisz benne, hogy azok biztosítják a jelenlegi alkotmányban foglalt politikai intézmények működését. Lavrov szerint a szíriai rendezési tárgyalásokba be kell vonni az országban élő kurdokat is, és minden ellenzéki csoportnak a kompromisszum elérésén kell munkálkodnia.

Oroszország az öt éve tartó szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad elnök vezette kormány szövetségese, amelynek megszilárdítása érdekében tavaly ősszel légi offenzívát indított. Nyugati országok és a szíriai ellenzék képviselői a genfi tárgyalásokkal szembeni provokációnak minősítették a kizárólag a kormány által ellenőrzött területeken megtartott választást.

A 14 szíriai tartományból – az Iszlám Állam és az an-Núszra Front terrorszervezet által megszállt Rakka és Idlíb kivételével – 12-ben tartanak szerdán parlamenti választást, a 2012. februári népszavazás által elfogadott alaptörvény alapján.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...