2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Lavrov: a Nyugat még több bajt fog okozni a jövőben, mert ragaszkodik az egypólusú világhoz

Az Egyesült Államok és szövetségesei a jövőben még több bajt fognak okozni, mivel ragaszkodnak az egypólusú világhoz, amely lehetővé teszi számukra más nemzetek kizsákmányolását – jósolta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A jelenlegi nyugati külpolitika “a történelem előrehaladásának lelassítását célozza”, és “új konfrontációkat, új nehézségeket fog eredményezni a nemzetközi közösség számára” – figyelmeztetett a magas rangú orosz tisztviselő pénteken tartott beszédében.

A diplomatákon múlik majd, hogy kibogozzák ezeket a helyzeteket.

Lavrov az MGIMO, egy vezető orosz egyetem diákjai előtt beszélt, ahonnan a külügyminisztérium számos alkalmazottját toborozza. Tájékoztatta a hallgatóságot a világ ügyeinek jelenlegi helyzetéről és arról, hogy mire számíthatnak a jelenlévő diákok az orosz diplomáciai testületben dolgozva.

A miniszter megismételte Moszkva álláspontját, miszerint a nyugati nemzetek az instabilitás egyik fő forrása, és azt állította, hogy “szó szerint uralni akarják a világot, rá akarják kényszeríteni egypólusú világrendjüket… hogy továbbra is adót szedjenek ki az emberiségből”.

Sok más nemzet, köztük Oroszország is, ellenzi ezt, és egy igazságosabb, többpólusú világrendre törekszik, amelyre az átmenet előbb-utóbb elkerülhetetlen – mondta Lavrov.

A nyugati nemzetek akadályokat gördítenek ennek útjába, de ezzel saját hatalmukat ássák alá – érvelt.

“Nem arról van szó, hogy tönkre akarjuk tenni a dollárt. Az Egyesült Államok már nem gondoskodik arról, hogy azt a szerepet tudja szolgálni, amely korábban mindenki számára megfelelő volt” – magyarázta.

Az, hogy Washington pénzügyi szankciókat alkalmaz, megbízhatatlanná teszi a dollárt, mint világ tartalékvalutát, ezért természetesen sokan eltávolodnak tőle – mondta a miniszter.

Oroszország eddig sikeresen ellenállt a nyugati nyomásnak, és nem számít arra, hogy a kapcsolatok egyhamar javulni fognak – jegyezte meg a vezető diplomata. Még ha a másik fél javulásra is törekedne, Oroszország nem veszélyeztetné biztonságának egyetlen aspektusát sem azzal, hogy az Egyesült Államokra és szövetségeseire támaszkodik – állította.

A nyugati nemzetek többször is bebizonyították kétszínűségüket – mondta Lavrov.

“1991 óta a Nyugattal megpecsételt alapvető megállapodások egyikét sem hajtották végre, egyet sem” – hangsúlyozta.

Lavrov elutasította azt a feltevést, hogy Moszkva valamilyen módon “elszigetelődött” a jelenlegi patthelyzetben. A világ lakosságának mintegy 80 százalékát képviselő nemzetek nem támogatták az Oroszország elleni szankciókat, és ezeknek az embereknek a véleményét irrelevánsnak minősíteni mélyen sértő – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó