2023, október 3.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

Szolgálatba állt a legnagyobb hatótávolságú orosz interkontinentális ballisztikus rakéta

Aktív szolgálatra engedélyezték a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát, amely az egyik legnagyobb képességű orosz nukleáris fegyver – jelentette be a Roszkozmosz űrügynökség főigazgatója.

A fejlesztést Jurij Boriszov pénteken egy Roszkozmosz-rendezvényen hozta nyilvánosságra.

A fegyver vélhetően a legnagyobb hatótávolságú és legnehezebb lesz az orosz nukleáris arzenálban. Végső tesztfázisáról tavaly számoltak be.

A folyékony hajtóanyaggal működő, silóalapú hordozóeszköz az kiöregedő R-36M2 rakétákat váltja fel. Hatótávolsága a becslések szerint legalább 11 000 km, míg a hasznos teher mintegy 10 tonna.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szarmatot úgy emlegette, mint ami nagymértékben alkalmas a ballisztikus rakétaelhárító rendszerek legyőzésére, többek között azért is, mert olyan pálya felett is kilőhető, ahol az USA-nak nincsenek földi elfogórendszerei.

Többször hangsúlyozta, hogy Oroszország kénytelen volt kifejleszteni az új rendszert, miután az USA felrúgta azt a vállalását, hogy nem épít ballisztikus rakétaelhárító-rendszereket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó