2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Kulebát arról kérdezték, hogy találkozna-e és tárgyalna-e Lavrovval

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy “alaposan megfontolja”, hogy találkozzon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, ha az orosz kolléga “kérné” a tárgyalásokat. A diplomata a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) jelenleg Kambodzsában zajló csúcstalálkozója alkalmával nyilatkozott a médiának.

“Nem kért találkozót, ahogyan az a diplomáciában szokás. Ha mégis megteszi, alaposan megfontoljuk a kérését, figyelembe véve a jelenlegi helyzet minden szempontját és realitását” – jelentette ki Kuleba, anélkül, hogy részletezte volna, hogy Kijev valóban beleegyezne-e egy ilyen találkozó megtartásába, ha Moszkva valaha is kérést küldene.

Ukrajna többször is vegyes jeleket küldött az Oroszországgal folytatott tárgyalások kilátásaival kapcsolatban, hogy megpróbáljanak véget vetni a két ország között fennálló konfliktusnak. Volodimir Zelenszkij elnök korábban azt mondta, hogy Kijev nem “zárta be az ajtót” az ilyen tárgyalások előtt, ugyanakkor megismételte, hogy nem hajlandó tárgyalni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyin elnökkel.

“Azt mondtam, hogy készek lennénk tárgyalni Oroszországgal, de egy másik Oroszországgal. Olyannal, amely valóban készen áll a békére. Olyannal, amely kész elismerni, hogy ők megszállók” – mondta Zelenszkij a CNN-nek.

Ezt megelőzően Zelenszkij felszólította a világ vezetőit, hogy “kényszerítsék Oroszországot valódi béketárgyalásokra”, és egy listát állított össze a feltételekről, a Kijev által követelt területek visszaadásától kezdve a Moszkva által nyújtott pénzügyi jóvátételig. Az ukrán elnök korábban azt mondta, hogy az ilyen területi célok elérésének egyetlen módja Oroszország katonai legyőzése lehet.

A tárgyalásokkal kapcsolatos orosz álláspont azonban változatlan, Moszkva többször kijelentette, hogy kész előfeltételek nélkül tárgyalni. “Továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, soha nem utasítottuk el őket, készek vagyunk a tárgyalások lefolytatására” – mondta szerdán Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

Moszkva ugyanakkor azt közölte, hogy Kijev képtelen önállóan cselekedni, és így nincs képessége értelmes tárgyalásokat folytatni. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken azt mondta, hogy Kijev “nyugati irányítóinak parancsára” megszakított minden korábbi tárgyalást, utalva a konfliktus korai szakaszában folytatott megbeszélésekre. Ezek az erőfeszítések a Törökország által Isztambulban rendezett találkozóban csúcsosodtak ki, de végül nem hoztak semmilyen gyakorlati eredményt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...