2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Kuleba: Ukrajna nagy hatótávolságú rakétaszállításokról tárgyal az USA-val

Ukrajna és az Egyesült Államok olyan nagy hatótávolságú rakéták szállításáról tárgyal, amelyek lehetővé tennék Kijev számára, hogy mélyen orosz területre mérjen csapást – közölte pénteken Dmitrij Kuleba külügyminiszter. Korábban Moszkva arra figyelmeztetett, hogy ezzel Washington “tényleges részesévé” válna az ukrajnai konfliktusnak, és válaszlépésre késztetné.

A PBS-nek nyilatkozva Kuleba azt állította, hogy az ukrán tábornokok “kiváló kommunikációs vonala [van] az amerikai tábornokokkal”, és “tárgyalnak erről a kérdésről”, hogy Kijevet nagyobb hatótávolságú lőszerrel lássák el a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HIMARS).

A miniszter megjegyezte, hogy Kijev “nagyra értékeli mindazt, amit az Egyesült Államok [eddig] tett”, hozzátéve, hogy konkrét fegyverekre van szüksége ahhoz, hogy “a harctéren elvégezze a dolgát”.

“Nem zárom ki azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Államok pozitív döntést hoz erről a konkrét fegyvertípusról” – tette hozzá, utalva a HIMARS nagyobb hatótávolságú lőszerekre.

Szeptember 15-ig az Egyesült Államok 16 HIMARS-rendszert biztosított Ukrajnának, hogy segítsen neki az orosz katonai művelet elleni küzdelemben, amely február végén kezdődött.

Washington nyíltan szállított Kijevnek GMLRS rakétákat, amelyek akár 80 km-es távolságból is képesek célpontokat eltalálni, de ellenállt a kijevi felszólításoknak, hogy nagy hatótávolságú, akár 300 km-es lőtávolságú ATACMS (Army Tactical Missile System) lőszereket küldjön, azzal érvelve, hogy Ukrajnának nincs rájuk szüksége.

Csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy ilyen típusú lőszereket szállít Ukrajnának, “átlépi a vörös vonalat, és a konfliktus tényleges részesévé válik“. Hozzátette, hogy a lépés “megfelelő választ” váltana ki Oroszországtól, amely “fenntartja a jogot, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel megvédje területét”.

Ugyanezen a napon a CNN forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Washington nem szándékozik Kijevnek szállítani azokat a nagy hatótávolságú HIMARS rakétákat, amelyeket Ukrajna már hónapok óta kér, attól tartva, hogy a lépés eszkalációhoz vezetne.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...