2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Bloomberg: Moszkvának már megvannak az új vevői az olajra

Moszkva képes lesz új piacokat találni a Brüsszel fenyegető embargója alá eső nyersolajexport felének – jelentette pénteken a Bloomberg a Kpler elemző cégre hivatkozva.

Az embargó értelmében az orosz nyersolaj behozatalának nagy része decembertől nem léphet be az EU-ba, míg a blokkba irányuló kőolajtermék-exportot februártól tiltják be. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 2 millió hordó orosz olaj marad igény nélkül, hacsak Oroszország nem irányítja át a szállításukat.

A Kpler szerint azonban Indonézia, Pakisztán, Brazília, Dél-Afrika, Srí Lanka és számos közel-keleti ország együttesen akár napi 1 millió hordó orosz nyersolajat is vásárolhat.

Moszkva már megkezdte olajának egy részének Ázsiába történő átirányítását, növelve az Indiába és Kínába irányuló exportot, miután néhány európai vevő elutasította a további szállításokat. Oroszország nagy árengedményeket kínált az új vevők vonzása érdekében.

Elemzők szerint a kedvezmény csábítónak bizonyulhat, és a Közel-Kelet, amely akár napi 500 ezer hordó orosz nyersolajat is felvehet, akár úgy is dönthet, hogy a korábban belföldön felhasznált olajat átirányítja az exportpiacokra.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Indonézia azt fontolgatja, hogy 30%-os kedvezménnyel vásárol orosz olajat, de megvárja, hogy Kína és India hajlandó-e csatlakozni a Hetek Csoportja (G7) által javasolt árkorlátozási kezdeményezéshez, hogy megfékezze Oroszország olajexportból származó nyereségét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...