2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Zaharova: az USA átlépi a vörös vonalat és a konfliktus tényleges résztvevője lesz

Washington háborús bűnökben válik bűnrészessé azzal, hogy fegyvereket szállít Kijevnek – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának, “átlépi a vörös vonalat, és a konfliktus tényleges részesévé válik” – tette hozzá.

Egy ilyen lépés egyenértékű lenne földi telepítésű közepes hatótávolságú rakéták Európába telepítésével – mondta Zaharova, hozzátéve, hogy az ilyen fegyvereket korábban tiltotta a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződés (INF-szerződés), amelyet az Egyesült Államok még 2019-ben, Donald Trump akkori elnök idején mondott fel.

Egy ilyen forgatókönyv esetén megfelelő választ kell adnunk” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy Oroszország “fenntartja magának a jogot, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel megvédje területét”.

Washington már szállított Kijevnek M142 HIMARS és M270 MLRS sorozatvető rakétarendszereket, valamint ezekhez rendszeresített lövedékeket, amelyek képesek mintegy 70 kilométeres hatótávolságú célpontok eltalálására. Most Kijev az amerikai gyártmányú taktikai rakétarendszerét, az ATACMS-t is igyekszik megszerezni. Ezek a HIMARS és MLRS rendszerek által is kilőhető rakétáknál lényegesen nagyobb, mintegy 300 km-es hatótávolsággal rendelkeznek, és mélyen orosz területen lévő célpontokat is képesek eltalálni.

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzza az ukrajnai konfliktust, miközben továbbra is ellenőrzi annak alakulását – mondta Zaharova, aki szerint ez annak a jele, hogy Amerika “közvetlenül részt vesz a harcokban”. Azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy “globális destabilizációra” törekszik, és új “fegyverkezési versenyt” szít.

Szavai alig egy nappal azután hangzottak el, hogy Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy “felbujtja Kijevet” Oroszország ellen, valamint segíti Ukrajna katonai erőfeszítéseit és “dicsekszik” vele. A diplomata emellett “nevetségesnek” és “megalapozatlannak” minősítette az amerikai állításokat arról, hogy az Egyesült Államok nem részese a konfliktusnak.

Szeptemberben a Pentagon nyilvánosságra hozott egy új, 675 millió dolláros katonai segélycsomagot Kijev számára. A csomag többek között tüzérségi lőszereket, páncélozott járműveket és távirányítású aknákat tartalmaz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...