2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Kuleba: nem látok okot a béketárgyalásokra, Ukrajna célja, hogy felszabadítsa területeit

Kijev nem fog semmilyen területi engedménybe belemenni az Oroszországgal kötendő békemegállapodás részeként – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán újságíróknak. Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások március óta holtponton vannak.

“Ukrajna célja ebben a háborúban… az, hogy felszabadítsuk területeinket, helyreállítsuk területi integritásunkat és teljes szuverenitásunkat Ukrajna keleti és déli részén” – mondta Kuleba a Reuters jelentése szerint. “Ez a tárgyalási pozíciónk végpontja”.

Moszkva nem sokkal az ukrajnai katonai művelet február végi megindítása előtt ismerte el a Donbassz régióban lévő Donyecki és Luganszki Népköztársaságok függetlenségét. A Krím, amely egykor szintén Ukrajna része volt, 2014-ben népszavazás során egyesült újra Oroszországgal, miután a nyugati támogatású kijevi Majdan puccs a demokratikusan megválasztott kormány megbuktatásához vezetett.

Ukrajna déli részén az orosz erők és a Donbassz milíciák elfoglalták Herszon régiót és Zaporozsjei régió nagy részét. Keleten a szövetséges erők július elején megszerezték Ukrajnától a Luganszki Népköztársaság (LNR) területét. Orosz csapatok és milíciák ellenőrzik az LNR-rel határos ukrajnai Harkovi terület egyes részeit is. A két fél most a Donyecki Népköztársaság területe feletti ellenőrzésért harcol.

A Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások egyelőre elakadtak – mondta Kuleba, hozzátéve, hogy Kijev nem lát okot a tárgyalásokra.

“Jelenleg nincsenek [béketárgyalások] Oroszország és Ukrajna között Oroszország álláspontja és az országunk elleni folyamatos agressziója miatt” – mondta újságíróknak.

Az Egyesült Államok és Németország is azt mondta, hogy nem látja értelmét az Oroszországgal való tárgyalásoknak. Moszkva azzal vádolta a Nyugatot, hogy megakadályozza Kijevet abban, hogy egyáltalán gondolkodjon a béketárgyalásokon, korábban azt mondta, Ukrajna véget vethet a konfliktusnak, ha elfogadja Moszkva követeléseit.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...