2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Kuleba Magyarország vétója miatt nem vehetett részt a NATO-csúcstalálkozón

Az ukrán külügyminisztérium megerősítette, hogy Magyarország 2017 óta tartó vétója miatt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem vehetett részt a NATO külügyminisztereinek hivatalos találkozóján, hanem külön ülésen tárgyalt.

Mint ismeretes, a szövetséges országok külügyminiszterei november 29-30-án a román fővárosban tartják soros találkozójukat. Várhatóan megvitatják Ukrajna további támogatását.

A tárgyalásokon részt vett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is. A Financial Times azonban elsőként számolt be arról, hogy Magyarország tiltakozott az ukrán külügyminiszter hivatalos ülésen való részvétele ellen, így az ukrán miniszter kénytelen volt külön vacsora keretében találkozni kollégáival.

A Külügyminisztérium az Evropejskaja Pravda című ukrán kommentálta ezt az információt, és kifejtette, hogy a magyar vétó leküzdése érdekében különleges formátumot kellett találni.

A lapnak megerősítették, hogy a külügyminiszter a NATO-főtitkár által külön erre a célra szervezett találkozón tárgyal a NATO minisztereivel.

“Mint ismeretes, Magyarország 2017 óta blokkolja az Ukrajna-NATO Bizottság nagyköveti szint feletti találkozóit. A magyar vétó hivatalos leküzdése érdekében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár külön találkozót szervez a NATO és az ukrán külügyminiszterek számára. Ezen a találkozón Dmitro Kuleba és külföldi kollégái megvitatják az Ukrajnának nyújtandó további katonai segítséget és az ukrán energetikai infrastruktúra újjáépítését” – mondta Oleh Mikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a lapnak adott kommentárjában.

A szóvivő hozzátette, hogy a miniszter bukaresti látogatása során számos kétoldalú találkozót is tart majd.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...