2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Németországnak nincs alternatívája az orosz gázra a Katarral kötött megállapodás után sem

Németországnak még mindig nincs módja az orosz földgáz teljes kiváltására, még a Katarral kötött szállítási megállapodás után sem – figyelmeztetett kedden Klaus Ernst, a Bundestag energiaügyi bizottságának elnöke.

A nap folyamán korábban bejelentették a hosszú távú energetikai megállapodást, amelynek értelmében az öböl menti állam 2026-tól évente legfeljebb kétmillió tonna cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Németországba. Az üzlet a hírek szerint legalább 15 évre szól.

“A szövetségi kormány ünnepli a Katarral kötött LNG-megállapodást, és nagy számokkal büszkélkedik. A tény az, hogy ez a kétmillió tonna LNG a német gázfogyasztás három százalékának felel meg. Még mindig nincs valódi alternatívája az orosz gáznak!” – írta A Baloldal párt politikusa a Twitteren.

A Bloomberg szerint a Katarral kötött üzlet a 2021-ben Németország által importált orosz gázmennyiség mintegy 6 százalékának felel meg. Az üzemanyag a ConocoPhillips katari vegyesvállalatától származik majd, és az építés alatt álló Brunsbuttel úszó importterminálba szállítják.

A hírügynökség pontosította, hogy a német kormány által bérelt öt importlétesítmény összesen 6,5 milliárd euróba kerül majd a következő 10-15 évben. Tervben van még egy magánvállalkozásban bérelt terminál is. Működésüket követően a Bloomberg által idézett kormányzati becslés szerint ezek a létesítmények Németország jelenlegi gázszükségletének mintegy egyharmadát lesznek képesek fedezni.

Németország, Európa legnagyobb gazdasága, elsősorban földgázra támaszkodik iparának működtetéséhez, és ígéretet tett arra, hogy már 2024 közepére teljesen kiváltja az orosz energiaimportot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...