2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Zaharova: a kapcsolatok megromlása miatt maradt el az orosz-amerikai konzultáció a hadászati fegyverekről

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz-amerikai konzultatív bizottság kairói ülését az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban kialakult “rendkívül negatív helyzet” miatt halasztotta el Moszkva – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon kedden megosztott kommentárjában.

“A döntést (…) politikai szinten hozták meg, tekintettel az orosz-amerikai kapcsolatokban kialakult rendkívül negatív helyzetre, amelyet Washington teremtett, és amely folyamatosan romlik” – közölte a szóvivő.

Zaharova szerint Washington részéről minden vonatkozásban “a legmagasabb szintű toxikusság” és ellenséges hozzáállás tapasztalható. A szóvivő által megfogalmazott álláspont szerint az Oroszországgal szembeni minden amerikai lépés annak a “beteges szándéknak van alárendelve”, hogy az Egyesült Államok, ahol csak lehet, ártson Oroszországnak.

“Elvárjuk az Egyesült Államoktól, hogy tegyen jóhiszemű erőfeszítéseket annak érdekében, hogy 2023-ban létrejöjjenek a kétoldalú konzultatív bizottság ülésének és annak feltételei, hogy vissza lehessen térni a START-szerződés valamennyi rendelkezésének teljes körű végrehajtásához” – írta a szóvivő.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem volt hajlandó figyelembe venni Oroszország prioritásait és jelzéseit, sőt, ezekkel ellentétes lépéseket tett. Moszkva ezért a diplomata szerint nem tehetett mást, mint azt, hogy lemondja a hadászati fegyverzetek ügyében betervezett kétoldalú konzultációt. A diplomata szerint a felek a bizottság munkaprogramjáról sem jutottak teljes egyetértésre.

Zaharovával egybehangzóan azt mondta, hogy Moszkvában a tanácskozás elhalasztásáról szóló döntés politikai szinten született meg. Rjabkov szerint Washington kizárólag az Új START-szerződésben előírt ellenőrzések felújítására összpontosított, és nem szándékozott előbbre lépni az Oroszország számára prioritást jelentő területeken.

A helyettes tárcavezető elmondta, hogy Moszkva idővel újabb időpontokat fog javasolni Washingtonnak a START-bizottság ülésére, de valószínűleg nem erre az évre. Mint mondta, az orosz fél nem előzetes feltételekről kíván tárgyalni, és egy olyan működőképes programról szeretne megállapodni a következő ülés számára, amely kiegyensúlyozott és mindkét fél érdekeinek megfelel.

A diplomata szerint Oroszország számára fontos volt, hogy a halasztással politikai jelzést küldjön a kialakult helyzetben, mert a kétoldalú napirendet utaló kérdések fontosabbak, mint a START keretein belüli munka néhány technikai és mechanikai kérdése. Azt hangoztatta, hogy kétoldalú kapcsolatokat leépítő Egyesült Államoknak kellene kezdeményeznie a párbeszéd újrafelvételét Oroszországgal a stratégiai stabilitásról, a tárgyalások pedig ezen a területen csak akkor lehetségesek, ha Washington hajlandó az egyenrangú párbeszédre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....