2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Kuba hálás Oroszországnak a humanitárius segélyért és az embargó elleni felszólalásokért

Kuba hálás Oroszországnak a karibi szigetországgal szembeni kereskedelmi és gazdasági blokád feloldására irányuló rendületlen felszólításaiért, valamint a Moszkva által nyújtott humanitárius segélyért – közölte szerdán Esteban Lazo Hernandez, a kubai Néphatalmi Nemzetgyűlés (egykamarás parlament) elnöke.

“Szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az orosz szövetségi gyűlés felsőházának, amiért felszólított a Kubával szembeni gazdasági blokád feloldására” – mondta.

Emellett végtelen háláját fejezte ki az orosz félnek a sürgősségi humanitárius szállítmányokért. “Nagyra értékeljük ezt” – tette hozzá.

Kuba gazdasági embargója és az ENSZ közgyűlési határozatai

Az Egyesült Államok 1961-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, válaszul a szigeten lévő amerikai tulajdon államosítására. Washington később kereskedelmi és gazdasági embargót vezetett be a karibi szigetországgal szemben.

Az ENSZ Közgyűlése november 3-án határozatot fogadott el, amelyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget a Kuba elleni 60 éves kereskedelmi és gazdasági embargónak. A határozatot 185 ország, köztük Oroszország támogatta, Izrael és az Egyesült Államok ellenezte, Brazília és Ukrajna tartózkodott. A Közgyűlés 30. alkalommal fogadott el határozatot, amelyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy szüntesse meg a Kubával szembeni embargót. A közgyűlést 1992 óta csaknem évente tartják.

November 16-án a Szövetségi Tanács plenáris ülésén nyilatkozatot fogadott el a Kuba elleni amerikai gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargó megszüntetésének szükségességéről. A dokumentumban a szenátorok elítélték Washingtont a törvénytelen korlátozások miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...