2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Peking: folyamatosan növelni kell a Kínába irányuló orosz gázszállításokat

Huang Jongzhang, a Kínai Nemzeti Kőolajipari Vállalat alelnöke szerint az úgynevezett keleti útvonalon, a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül Kínába irányuló orosz gázexportot folyamatosan növelni kell.

A 3000 kilométeres vezeték 2019-ben kezdte meg az orosz földgáz szállítását Kínába. A vezeték kapacitása évi 61 milliárd köbméter gáz. Tavaly 10,4 milliárd köbméterrel nőttek az orosz gázszállítások Kínába a mega-vezetéken keresztül.

“Folyamatosan növelni kell az Oroszországból Kínába irányuló gázszállításokat a keleti útvonalon keresztül. A felek folytatják az együttműködést ezen a területen, kihasználva annak minden előnyét, megerősítve és elmélyítve az üzleti együttműködést” – mondta Jongzhang kedden az orosz-kínai energetikai üzleti fórumon.

A két nemzet közötti tudományos és műszaki együttműködés erősítésére is felszólított, hogy javítsák a közös munka minőségét az olaj- és gázágazatban, valamint a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia területén.

A Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül történő gázszállításról 2014-ben született megállapodás, a Gazprom és a CNPC kínai vállalat 30 évre szóló szerződést írt alá. A 400 milliárd dolláros megállapodás a Gazprom eddigi legnagyobb üzlete, a Szibéria Ereje pedig az első földgázvezeték Oroszország és Kína között.

Az orosz energetikai vállalat jelenleg a Szibéria Ereje 2 projekten dolgozik, amelynek keretében Mongólia területén keresztül Kínába vezető gázvezetéket építenek. A vezeték akár 50 milliárd köbméter gáz szállítására is képes lesz, amikor üzembe helyezik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...