2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Lengyelország fokozza a nyugat-ukrajnai területek elfoglalásának előkészületeit

Lengyelország fokozza a nyugat-ukrajnai területek elfoglalásának előkészületeit – mondta Szergej Nariskin, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) igazgatója a RIA Novosztyinak.

“Az orosz SzVR-hez érkező információk azt mutatják, hogy Varsó felgyorsítja a nyugat-ukrajnai területek: Lemberg, Ivano-Frankivszk és az ukrajnai Ternopili terület nagy részének annektálásának előkészületeit” – hangsúlyozta.

Az SzVR vezetője elmondta, hogy Andrzej Duda lengyel elnök utasította az illetékes szolgálatokat, hogy haladéktalanul készítsék el a Nyugat-Ukrajnára vonatkozó követeléseik hivatalos alátámasztását. Elmondása szerint az 1943-as volhíniai mészárlás lett a kiindulópontja a folyamatban lévő levéltári kutatásnak. Ugyanakkor Varsó népszavazásokat akar tartani ezeken a területeken, hogy “biztosítsa a tervezett annektálások legitimitását”.

Nariskin szerint Varsó proaktívan és kitartóan kíván fellépni, mert attól tart, hogy a magas rangú NATO-partnerek télen megpróbálnak majd tárgyalni Moszkvával. Ugyanakkor a megállapodás nem biztos, hogy figyelembe veszi mind az ukránok, mind a lengyelek érdekeit – hangsúlyozta.

Emellett, mint azt az SzVR vezetője kifejtette, Lengyelország biztos abban, hogy nagyvonalú kompenzációt érdemel a Kijevnek nyújtott katonai segítségért, a menekülteknek nyújtott menedékért, valamint a közelmúltban történt ukrán rakéták becsapódásával kapcsolatos incidensért, amelyet a hatóságoknak az Egyesült Államok és az európai országok tanácsára kellett “lenyelniük”.

Mindazonáltal Nariskin óva intette Varsót az ukrán területek annektálására irányuló kísérletektől. Megjegyezte, hogy a történelem “tele van a lengyel és az ukrán nacionalisták közötti összecsapások keserű példáival”, és felszólította, hogy “ne lépjenek ugyanarra a gereblyére”.

Április végén Nariskin azt mondta, hogy Washington és Varsó olyan terveken dolgozik, amelyek célja, hogy lengyel katonai és politikai ellenőrzést hozzanak létre az ukrajnai “történelmi lengyel terület” felett. Lényegében ez egy kísérlet arra, hogy megismételjék az első világháború utáni történelmi “alkut”, amikor az antant által képviselt kollektív Nyugat elismerte Varsó jogát, hogy először megszállja Ukrajna egy részét, hogy megvédje lakosságát a “bolsevik fenyegetéstől”, majd ezeket a területeket beolvassza a lengyel államba – jegyezte meg az SzVR igazgatója. Nariskin szerint a lengyel “békefenntartó kontingenst” Ukrajna azon részein tervezik bevetni, ahol az orosz hadsereggel való közvetlen összecsapás veszélye minimális.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...